ΔΕΘέλουμε άλλο κάρβουνο
Αυτό το «είδαν» οι αγορές και απάντησαν, όπως είδαν και την απουσία των επενδύσεων
Αυτό το «είδαν» οι αγορές και απάντησαν, όπως είδαν και την απουσία των επενδύσεων
Η τελευταία εβδομάδα απέδειξε περίτρανα ότι βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από την κανονικότητα που «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε σάρκα και οστά στην προειδοποίηση του Μπενουά Κερέ ότι ο «διάλογος» με τις αγορές μπορεί να είναι πιο δύσκολος από ότι αυτός με τους πιστωτές καθώς πολύ πιο εύκολα μπορεί να χάσουν την υπομονή τους από οποιαδήποτε ένδειξη παρέκκλισης από τα συμφωνηθέντα και τις μεταρρυθμίσεις στην μεταμνημονιακή εποχή.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο έζησε μία εβδομάδα που δεν συνάδει ούτε στο ελάχιστο με αυτή μίας χώρας που μόλις πριν 20 μέρες βγήκε από το έπος των μνημονίων. Έκλεισε με τη χειρότερη σε απόδοση εβδομαδιαία μεταβολή για το 2018, με απώλειες κοντά στο 6% ενώ άνω του 20% έφτασαν οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται πλέον κάτω από τις 700 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017. Αυτός είναι ο «καθρέπτης» της ελληνικής οικονομίας. Η απόλυτη απαξίωση από επενδυτικής πλευράς.
Παράλληλα, τα ελληνικά ομόλογα επιβιβάστηκαν σε ένα τρενάκι του τρόμου με έντονο sell-off στα μέσα της εβδομάδας και μάζεμα των απωλειών στα τέλη, σε μία πορεία έντονης μεταβλητότητας η οποία «επιβραβεύει» όποιους επενδυτές έχουν επιλέξει να απέχουν από τα ελληνικά assets.
Η σημαντική επιδείνωση του κλίματος στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με την ακόμη εύθραυστη εικόνα της Ελλάδας παρά την έξοδο από το έπος των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς και την παροχολογία από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οδηγεί τους επενδυτές σε φυγή από τους ελληνικούς τίτλους.
Ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα (country risk) έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά, στέλνοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία εκτός των ραντάρ των ξένων χαρτοφυλακίων και την Ελλάδα εκτός αγορών για μήνες. Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν απόλυτα αυτά που διαμήνυσαν τόσο ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, όσο και επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας πρόσφατα: ότι οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από την επιδείνωση «έξω» υπάρχουν και τα εσωτερικά θέματα, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος είναι χαμηλός (κάτω του 2%) για το β’ τρίμηνο με τις επενδύσεις να μειώνονται, καθώς και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών, με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον κλάδο μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου. Είναι χαρακτηριστικό πως όπως ανακοίνωσε και η Eurostat, μόνο 3 κράτη της ευρωζώνης είχαν χαμηλότερες αναπτυξιακές επιδόσεις από τις ελληνικές το 2ο τρίμηνο του 2018, την στιγμή ου η Κύπρος «πετάει» με ρυθμούς της τάξης του 3,9% και η Ιρλανδία στο α’ τρίμηνο είχε δει την ανάπτυξή της να εκτοξεύεται στο 10%. Μάλιστα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ στο 1,8% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2018, έναντι 2,5% ρυθμού ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο, θέτει σε «κίνδυνο» την επίτευξη του στόχου για άνοδο ΑΕΠ 2% στο σύνολο του έτους, για ότι και αν σημαίνει αυτό εν όψει της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα αλλά και της οριστικοποίησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Για να πιάσουμε το 2% συνολικά το 2018, τα δύο επόμενα τρίμηνα η άνοδος του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,8%, χωρίς πτωτικές αναθεωρήσεις για το εξάμηνο.
Αυτό το «είδαν» οι αγορές και απάντησαν, όπως είδαν και την απουσία των επενδύσεων. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι αγορές όμως «είδαν» και άκουσαν και τον καταιγισμό υποσχέσεων και παροχών που υποσχέθηκε ο Τσίπρας ενόψει ΔΕΘ και ζύγισαν επίσης το ότι αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους δανειστές. Εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις ή ανασταλεί/περιοριστεί για κάποιο διάστημα η μείωσή τους δεν θα υπάρχει και το περιθώριο για αντίμετρα. Οπότε από πού και ως που δίνει υποσχέσεις ο Τσίπρας και για τα… δύο.
Η ζημιά που προκάλεσε η παροχολογία στην αγορά, ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να τα… μαζέψει διαμηνύοντας (ανωνύμως) μέσω ξένου πρακτορείου (για να την «ακούσουν» έξω) ότι κανένα από τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη Θεσσαλονίκη από τον Τσίπρα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν είναι όμως μόνο ο στόχος του πλεονάσματος που βρίσκεται στο ραντάρ των «έξω». Το οποίο φυσικά συγκεντρώνεται από την φορολαίλαπα που έχει οργανώσει καιρό τώρα η κυβέρνηση. Στο ραντάρ τους βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις και η πλήρης τήρησή τους καθώς και οι όποιες πιθανές ρήξεις με τους θεσμούς. Με την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων σε χρόνο dt την περασμένη εβδομάδα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως το ενδεχόμενο ρήξης που θα θυμώσει τις αγορές, είναι ικανό να… ρίξει την Ελλάδα ξανά στα μνημόνια, αφού δεν θα μπορεί να δανειστεί αλλά και να «φάει» άλλα από το μαξιλάρι ρευστότητας.
Αλλά αυτά δεν απασχολούν τον κ. Τσίπρα. Γιατί το σχέδιό του είναι απλό και πονηρό. Εξαγγέλλει μείωση φόρων και παροχές με το… σωρό με σκοπό να κερδίσει έδαφος εν όψει εκλογών, αλλά με ορίζοντα… τετραετίας. Υπόσχεται, αλλά -πλην κάποιων μειώσεων σε φόρους – ξέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτα άμεσα και πως θα χρειαστεί χρόνος. Ο οποίος χρόνος, θα πέσει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη ο οποίος – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Η Ν.Δ όμως δεν θα μπορεί να εφαρμόσει τις υποσχέσεις Τσίπρα. Ο Τσίπρας σχεδιάζει απλά να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν υψηλό τοίχο που θα δυσκολευτεί να σκαρφαλώσει, κάνοντας έτσι την διακυβέρνηση της ΝΔ μία… παρένθεση, πριν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ…
Facebook Comments