«H κατ’ επίφαση δημοκρατικότητα ενός δημοψηφίσματος»
«Το δημοψήφισμα δεν είναι ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Ivanov, ο οποίος είχε ζητήσει να μην συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι
«Το δημοψήφισμα δεν είναι ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Ivanov, ο οποίος είχε ζητήσει να μην συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι
Άραγε είναι ηθικό ο κυρίαρχος λαός σε ένα δημοκρατικό κράτος να χρησιμοποιείται απλά ως ένας εγκριτής μίας απόφασης και όχι ως συντελεστής ενώ διατυμπανίζεται το αντίστροφο από την κυβέρνηση; Όταν το αποτέλεσμα είναι προδεδικασμένο το δημοψήφισμα είναι μία κακόγουστη παράσταση δημοκρατικότητας. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι ξέρουν πότε η άποψη που τους ζητείται να εκφράσουν έχει όντως επίδραση στην πορεία των πραγμάτων και πότε είναι μία κατ’ επίφαση ενέργεια.
Αυτός είναι ένας κύριος λόγος που μόνο το 37% του εκλογικού σώματος ψήφισε την προηγούμενη Κυριακή σχετικά με το εάν η χώρα της πΓΔΜ θα έπρεπε να μετονομαστεί επισήμως σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο λαός δεν δέχεται δημοκρατικές παρεμβάσεις που ξέρει πως έχουν ως μόνο στόχο να τον κάνουν συμμέτοχο σε μία απόφαση που άλλοι έχουν λάβει και έχουν δεσμευτεί να την εφαρμόσουν πάση θυσία. Μνήμες βαθιά θαμμένες από το δημοψήφισμα του όχι στη συμφωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδύονται. Και υπενθυμίζουν ότι η επιβούλευση μία δημοκρατικής διεργασίας όπως αυτή του δημοψηφίσματος χρησιμοποιείται μόνο τυχοδιωκτικά και ωφελιμιστικά ως άλλοθι που μπορεί να εγγυηθεί πολιτική σωτηρία.
«Το δημοψήφισμα δεν είναι ψηφοφορία», δήλωσε ο κ. Ivanov, ο οποίος είχε ζητήσει να μην συμμετάσχουν οι ψηφοφόροι. «Το μποϊκοτάζ είναι η φωνή εκείνων που υποτιμούνται και δεν ακούγονται». Βέβαια η πίστη ότι καμία φωνή δεν πρόκειται να ακουστεί υπάρχει και είναι αιωρούμενη στην ομιχλώδη πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα της χώρας. Η «πολιτική αλλοτρίωση» με την οποία νοούμε την αποξένωση, την αδιαφορία και την αίσθηση του ατόμου ότι η συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι δε μετρά είναι ένα παθογενές φαινόμενο που έχει δημιουργεί κυρίως από τον τρόπο άσκησης της πολιτικής από τους πολιτικούς. Και είναι επιτακτική ανάγκη να το αμβλύνουμε.
Δεν θα αποτελούσε λεκτική υπερβολή αν ισχυριστούμε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδεύει τη χώρα σε μια πολιτική κρίση με πρόωρες εκλογές εάν ο κ. Zaev δεν μπορεί πλέον να βρει κοινοβουλευτική υποστήριξη για τη συμφωνία αλλαγής ονόματος που συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο.
Facebook Comments