Καλό το ερώτημα. Διότι το αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος μας εξανάγκασε ν’ αλλάξουμε εδώ στον νότο κάποια σενάρια κι αυτό είναι κομμάτι ενοχλητικό. Θα μου πείτε ότι μόνοι μας κάναμε τους Σκοπιανούς ρυθμιστές της εσωτερική πολιτικής ζωής μας, οπότε τώρα είναι ανώφελο να διαμαρτυρόμαστε. Σωστό κι αυτό. Όμως δεν μπορούμε και να μην επισημάνουμε ότι δεν μας περιποιεί καμιά μεγάλη τιμή ως έθνος το γεγονός ότι κανονίζουμε τα του οίκου μας με γνώμονα τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορα μας. Συνήθως τα μικρά έθνη και κράτη κρέμονται από την πορεία των μεγάλων και όχι ανάποδα, αλλά ας μην το αξιολογήσουμε ως σοβαρό καθότι δεν περνάμε και τις μεγαλοπρεπέστερες στιγμές της ιστορίας μας.

Τέλος πάντως, τώρα πρέπει να πορευτούμε για μερικούς μήνες κρεμασμένοι στην αβεβαιότητα που βιώνει ο φίλος μας ο Ζάεφ. Θα καταφέρει να βρει 11 αποστάτες, θα πάει σε πρόωρες εκλογές, θα τις κερδίσει, θα βγάλει 80 βουλευτές που του χρειάζονται, θα προλάβει να τα κάνει όλα τούτα ως τον Μάρτιο; Ιδού τα θεμελιώδη ερωτήματα που θα μας ταλανίζουν μέχρι τις δικές μας εκλογές. Θα κρυώνει ο Ζάεφ εκεί, θα παθαίνουμε πνευμονία εδώ. Θα χαίρετε ο Ζάεφ εκεί, θα το ρίχνουμε στο τσιφτετέλι εδώ. Είναι λίγο ξεφτίλα εδώ που τα λέμε.

Ας μην τον αδικούμε βέβαια τον Σκοπιανό. Η αδυναμία του να πείσει τους δικούς του να πάνε στις κάλπες, μας εξασφάλισε εδώ μερικούς μήνες κυβερνητικής ευστάθειας. Κάτι είναι κι αυτό. Και μόνο το γεγονός ότι δεν θα τσακώνονται για ένα διάστημα ο Καμένος με τον Κοτζιά αποτελεί μέγιστη κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος. Αφήστε που θα μας αφήσουν ήρεμους να αναρωτιόμαστε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που και κόβει και δεν κόβει τις συντάξεις. Διότι τέτοιες θηριώδεις εγκεφαλικές μάχες που αποπειρώνται  να τετραγωνίσουν τον κύκλο, πρέπει να δίνονται δίχως περιττές περισπάσεις.

Πλάκα-πλάκα, έχουμε καταφέρει μόνοι μας να γελοιοποιηθούμε. Ζώντας μέσα σε μια διαρκή εσωτερική και εξωτερική εκκρεμότητα, αδυνατούμε να προγραμματίσουμε ακόμα και την επόμενη βδομάδα της εθνικής και οικονομικής μας ζωής. Ως τώρα δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει στην οικονομία, τώρα βάλαμε στο παιχνίδι και τα εξωτερικά-εθνικά ζητήματα. Κι αν εμείς δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο επόμενος μήνας, θα το ξέρουν οι επενδυτές που περιμένουμε μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα; Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά όλος ο επόμενος χρόνος θα κυλήσει εις βάρος μας…

Facebook Comments