Η γρίπη και πως να προφυλαχθούμε με ασφάλεια
Κάθε φθινόπωρο η αύξηση της νοσηρότητας είναι γεγονός, που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Κάθε φθινόπωρο η αύξηση της νοσηρότητας είναι γεγονός, που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Κάθε φθινόπωρο η αύξηση της νοσηρότητας είναι γεγονός, που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και είναι κατά κανόνα ιογενούς αιτιολογίας με κορυφαία σε διάρκεια εποχής και σε συμπτώματα αυτή της γρίπης.
Γρίπη και απώλεια σε ανθρώπινες ζωές ανά τον κόσμο:
Πριν ακριβώς 100 χρόνια, το 1918 εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη πανδημία του 20ου αιώνα και ήταν τόσο φονική, που εξόντωσε πάνω από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ισπανική γρίπη….
Παγκόσμια, σε όλες τις ηλικίες, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, πεθαίνουν από γρίπη 250.000 έως 500.000 άνθρωποι ηλικίας, κυρίως, άνω των 65 ετών, ενώ από γρίπη προσβάλλεται το 20-40% του παιδικού πληθυσμού, ετησίως.
Στην Ευρώπη, η γρίπη κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ 31 λοιμωδών νοσημάτων για τις επιπτώσεις της στην υγεία του γενικού πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι 40-50 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από γρίπη, από τους οποίους 15.000 – 70.000 χάνουν τη ζωή τους.
Τι γίνεται στην Ελλάδα:
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2017-18 καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και θανάτων (107 νοσηλεύθηκαν σε Μ.Ε.Θ. και 42 απεβίωσαν ενώ το 2016-17, 276 νοσηλεύθηκαν σε Μ.Ε.Θ. και 108 απεβίωσαν). Μάλιστα, τα σοβαρά περιστατικά στην Ελλάδα είναι τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 2009.
Σε αντίθεση, σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ο περσινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε ως ο φονικότερος των τελευταίων δεκαετιών με 80.000 περίπου νεκρούς από τη γρίπη εκ των οποίων 180 ήταν παιδιά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανεμβολίαστα και χωρίς υποκείμενα χρόνια νοσήματα!
Η εξήγηση για αυτή την ποικιλία της νοσηρότητας και θνησιμότητας της γρίπης σε διάφορες χώρες, για τον περσινό χειμώνα φαίνεται να οφείλεται σε ποικίλα αίτια μεταξύ των οποίων τα στελέχη της γρίπης που επικρατήσαν σε κάθε χώρα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σχέση και με την επικράτηση αντιστοιχών στελεχών, καθώς και η δριμύτητα ή μη της εποχής του χειμώνα κατά την περσινή περίοδο.
Πως εκδηλώνεται η γρίπη; Ποιες είναι οι επιπλοκές της;
Η γρίπη, αρχίζει να εμφανίζεται το νωρίτερο στα τέλη του Νοεμβρίου και διαρκεί τουλάχιστον 3-4 μήνες έως τον Απρίλιο, με κορύφωση τους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Τα γνωστά και συνήθη συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή είναι ο ψηλός πυρετός, η κακουχία, ο βήχας, η καταρροή, ο πονόλαιμος, κοιλιακό άλγος, ενίοτε και διάρροιες.
Μπορεί όμως η γρίπη, να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού (πνευμονία), αλλά και επιπλοκές από το νευρικό (σπασμούς), καρδιολογικές (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα) μυοσιτίδα (μυϊκή επιπλοκή με πόνο και αδυναμία στη βάδιση) αιματολογικές επιπλοκές κτλ..
Το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Η γρίπη περιλαμβάνει τον ιό Α και τον ιό Β, ο καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει με τη σειρά του, διαφορετικές υποομάδες ή ορότυπους όπως λέγονται. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης περιέχει επιλεγμένους ορότυπους, που αναμένονται να επικρατήσουν περισσότερο κάθε χειμώνα. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, την κυκλικότητα στη συμπεριφορά της γρίπης, μελέτη στοιχείων για τη γρίπη που προηγείται σε νότιο ή βόρειο ημισφαίριο της γης κτλ.
Στην χώρα μας, κατά την περίοδο 2017-2018, παρατηρήθηκε αύξηση στο σύνολο των συνταγογραφούμενων εμβολίων γρίπης που έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, γεγονός που συσχετίστηκε άμεσα με τον μειωμένο αριθμό θανάτων κατά την περσινό χειμώνα. Παρά το γεγονός της αύξησης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, της εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή που απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν ήταν εμβολιασμένοι παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία ενίσχυσης του μηνύματος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την επίτευξη περαιτέρω αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Για την φετινή χειμερινή περίοδο 2018-19 έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας τετραδύναμα εμβόλια που περιέχουν στελέχη από τον τύπο Α και τον τύπο Β της γρίπης των οποίων η χορήγηση συστήνεται από την ηλικία των 6 μηνών.
Οι Συστάσεις για εμβολιασμό κατά τις γρίπης:
Σχετικά με τις συστάσεις και την αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά της γρίπης ακολουθούντα διαφορετικές οδηγίες σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τα θλιβερά ποσοστά θανάτων τον περασμένο χειμώνα, συστήνεται καθολικός εμβολιασμός όλου του γενικού πληθυσμού με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία να επιμένει ιδιαίτερα στην σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών όλων των ηλικιών! Η ίδια οδηγία για καθολικό εμβολιασμό όλων των ηλικιών στο γενικό πληθυσμό και όχι μόνο των ομάδων υψηλού κίνδυνου, ισχύει σε 6 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πολώνια κα..
Όλοι όμως οι αντίστοιχοι Φορείς και Κέντρα Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο συστήνει σε ανακοίνωση του στην έναρξη της χειμερινής περιόδου, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, συμφωνούν στα εξής:
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, αν και δεν ανήκει στους «υποχρεωτικούς» εμβολιασμούς, θα πρέπει να διενεργείται τουλάχιστον στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι απόλυτες ενδείξεις εμβολιασμού για τα παιδιά, οι ομάδες υψηλού κινδύνου:
Η Παιδιατρική ιατρική κοινότητα θεωρώντας ότι ο εμβολιασμός της γρίπης είναι ένας απλός και ασφαλής εμβολιασμός επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη εμβολιασμού:
-σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητου ηλικίας που έχουν ευπάθεια στις λοιμώξεις ή χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.
– σε όλα τα παιδιά έως 5 ετών ανεξάρτητου κατάστασης ιστορικού υγείας, δηλ όλα τα υγιή παιδιά και ιδιαίτερα σε αυτά που παρακολουθούν βρεφονηπιακούς σταθμούς για πρώτη χρονιά.
-στα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, νεφροπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικά νοσήματα, καρδιόπαθειες κτλ..
-στα παχύσαρκα παιδιά καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλού κίνδυνου για να νοσήσουν βαριά και να υποστούν επιπλοκές!
-Σε όλους τους ενήλικες που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων γυναικών, καθώς αυτά δεν μπορούν να εμβολιαστούν αλλά και το προσωπικό βρεφονηπιακών σταθμών.
-Στο προσωπικό όλων των υγειονομικών σταθμών που παρέχουν υγειονομική φροντίδα σε παιδιά.
Ο εμβολιασμός διενεργείται από την ηλικία των 6 μηνών και ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου. Για τα παιδιά που θα εμβολιαστούν για πρώτη φορά και είναι έως 9 ετών χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός με μεσοδιάστημα ενός ή δυο μηνών το πολύ!
Η γρίπη, είναι μια λοίμωξη που καταστέλλει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό το οποίο χρειάζεται χρόνο να επανέρθει. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο χειμώνας λόγω αυξημένης νοσηρότητας ταλαιπωρεί το ήδη ανώριμο ανοσοποιητικό των παιδιών, κάνοντας το πιο ευάλωτο σε επιπλοκές κατά τη διαδρομή των ιώσεων ή σε επιλοίμωξη (επιμόλυνση, κατά κάποιο τρόπο) με μικροβιακούς παράγοντες που μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι από την αρχική ίωση (επιπλοκές όπως η πνευμονία, μικροβιαιμία, ακόμη και λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η μηνιγγίτιδα κτλ..)
Εκτός των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν, η γρίπη καθηλώνει και απομακρύνει τα παιδιά και τις οικογένειες τους από τις καθημερινές τους δραστηριότητες (απώλεια σχολικών ωρών, απουσία από την εργασία κτλ). Από την ίωση αυτή άλλωστε, αναμένεται ότι θα νοσήσουν 3-5 στους 10 ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ο εμβολιασμός παραμένει η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη για τη γρίπη, τη μακροβιότερη και συχνά επικίνδυνη λοίμωξη που κυριαρχεί το χειμώνα.
Facebook Comments