Να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής καλεί τον Νίκο Βούτση με επιστολή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απάντησε και στις κατηγορίες ότι είναι εκβιαζόμενος από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. 

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης.

Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας

Νωρίτερα:

Ο Νίκος Βούτσης θα προεδρεύσει στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ξαφνικές αλλαγές ως τρόπο “ενίσχυσης του ρόλου των κομμάτων” και “όχι  στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων”.

Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της, είναι προσπάθεια κατευνασμού του Πάνου Καμμένος, ο οποίος έχει επιδοθεί σε ρεσιτάλ επιθέσεων τόσο στην κυβέρνηση, όσο και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό, οι αλλαγές θα εστιαστούν στις διατάξεις που καθορίζουν τη συγκρότηση και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μέχρι σήμερα, Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς πέντε εκλεγμένους με τον ίδιο κομματικό συνδυασμό βουλευτές δεν νοείται, ή από δέκα αν προέρχονται από άλλα κόμματα και δεν έχουν ανεξαρτητοποιηθεί στο ενδιάμεσο.

Χθες, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται δήλωσε “Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει”.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του, οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καταδίκασαν την προσπάθεια αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής. “Στη μελαγχολική μας Δημοκρατία, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση κουρελού” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κα Γεννηματά στην ομιλία της σε κομματική συνεδρίαση σχολίασε πως ελπίζει ο κ. Βούτσης “να μην συναινέσει στις απαιτήσεις του Μαξίμου. Αυτή η κυβέρνηση, αυτή η παρέα δεν έχει καμία σχέση με ο,τι είναι προοδευτικό”.

Πηγή: Thedailypost.gr

Facebook Comments