Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας ενώπιον βουλευτών, δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από τη κρίση,  αλλά έχει βαριές δεσμεύσεις και βαριές κληρονομιές.

Σκιαγράφοντας την κατάσταση, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε ότι  αν και ο ρυθμός μεγέθυνσης τη ελληνικής οικονομίας κινείται σε καλή κατεύθυνση, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό σημείο.

«Θα περάσουν χρόνια ώστε να αποκατασταθεί σε αξιοπρεπές επίπεδο η ευημερία και το επαρκές εισόδημα στην χώρα. Δεν  υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε  μπορεί η χώρα σε ένα-δυο χρόνια να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστη σε εννέα χρόνια. Θα πάρει καιρό” είπε ο κ. Κουτεντάκης. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση του ποσού από ANFAs και SMPs ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η αστοχία εκταμίευσης της δόσης θα στείλει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό για ασυνέπεια της χώρας: “Μία αστοχία στην εκταμίευση έχει τρία προβλήματα: το πρώτο είναι πως στερούνται ποσά από τα ταμεία, το δεύτερο ότι θα σταλεί κακό μήνυμα για την πορεία της χώρας , ενώ το τρίτο είναι πως κάποια από τα προαπαιτούμενα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του κράτους (π.χ. επιλογές γ.γ. μέσω ΑΣΕΠ και προσλήψεις στην ΑΑΔΕ).

Σε ότι αφορά τον διάδοχο νόμο του νόμου-Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την διευθέτηση των κόκκινων δανείων, σημείωσε πως “θα ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες μέχρι το Eurogroup της  Δευτέρας”.

Τόνισε πως “εμείς λέμε πως το νέο πλαίσιο α) να διαχωρίζει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς από τους υπόλοιπους για κοινωνικούς λόγους και β) δεν θα πρέπει να προκαλέσει κανένα δημοσιονομικό  ρίσκο (εγγυήσεις τραπεζών και αναβαλλόμενος φόρος).

Facebook Comments