Μάρτιος 2015. Στην Ελλάδα πνέει ακόμη ισχυρός ο αέρας της “επανάστασης”, που έχει φέρει η νεοκλεγείσα κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ. Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά των ομολόγων το υπερόπλο της ποσοτικής χαλάρωσης, που ισοδυναμεί με διάθεση άφθονου χρήματος στην ευρωζώνη. Θέλει να κλείσει την τελευταία του εκκρεμότητα με τη μοναδική χώρα, που βρισκόταν σε κενό προγράμματος και στρατηγικής. Καλά καταλάβατε, την Ελλάδα. Ο κεντρικός τραπεζίτης δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα μας 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη που είχε αποκομίσει η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν κουρεύτηκαν το 2012 από το PSI. Βάζει μόνο μία προϋπόθεση, να υπάρξει γρήγορα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Κάτι σαν ένα ενισχυμένο mail Χαρδούβελη δηλαδή.

Στην ουσία ο Ντράγκι προτείνει τη συνέχιση της επιστροφής των κερδών που γινόταν ομαλά μέχρι και τα μέσα του 2014 καθώς μετέπειτα οι πολιτικές εξελίξεις και οι προειδοποιήσεις του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι “δεν θα αναγνώριζε καμία συμφωνία με τους δανειστές” δεν άφηναν περιθώρια. Όμως είπαμε, στην Ελλάδα πνέει επαναστατικός άνεμος και η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ αφήνει τις προθεσμίες να εκπνέουν. Θέλει να εκβιάσει τους δανειστές με το όπλο της αυτοκτονίας της ελληνικής οικονομίας, του περιβόητου Grexit, που αναμένει διακαώς ο κ. Σόιμπλε. Τη συνέχεια τη γνωρίζουν όλοι, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και του νέου μνημονίου τα βιώνουν και τα πληρώνουν ακόμη οι πολίτες.

Μάρτιος 2019. Στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητάει από τους εταίρους την επιστροφή ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων της ΕΚΤ. Οι δανειστές μεταθέtουν τις αποφάσεις για τον Απρίλιο, δεν βιάζονται να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα που δανείζεται από τις αγορές με πολλαπλάσια επιτόκια από αυτά του προγράμματος. Διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση Σύριζα δεν έχει εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν τεθεί ως προϋπόθεση στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου για την αποδέσμευση των ποσών. Μέσα σε 5 χρόνια έχουν αλλάξει τα πάντα με κυριότερο ότι η χώρα μας έχασε λεφτά. Πολλά λεφτά. Τον Μάιο του 2016 η κυβέρνηση απεμπόλησε 6 δισεκατομμύρια από τα κέρδη των “τοκογλύφων” όπως συνήθιζαν στον Σύριζα να αποκαλούν μέχρι το 2014 τους δανειστές και από το 2015 τους αναβαπτισθέντες πλέον “θεσμούς”. 

Το δεύτερο μνημόνιο είχε λήξει με άγονο τρόπο τον Ιούνιο του 2015 και η Ελλάδα απώλεσε το κεκτημένο, έως το 2013, όσο και δίκαιο μέτρο να λαμβάνει τα κέρδη που αποκομίζουν οι Ευρωπαίοι από τα δικά μας ομόλογα. Το 2013 εισπράξαμε 1,5 δισ, το 2014 περίπου 600 εκατομμύρια και από τότε απολύτως τίποτα. Ήταν άδικο έγινε πράξη, όπως θα έλεγαν και ο διαφημιστές του Μαξίμου. Από τα 10 δισεκατομμύρια που είχαν μαζευτεί στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πάρει μόνο 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ετήσιες δόσεις του ενός δισεκατομμυρίου και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως φάνηκε από τις αρνήσεις που εισέπραξε στο Εurogroup o κ. Τσακαλώτος.

Τα λεφτά των “τοκογλύφων” έμειναν ανέπαφα, και τι ειρωνεία, αυτό έγινε με τις υπογραφές της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί ότι θα τους “χόρευε στο ταψί” αλλά τελικά έμεινε στη γωνία να παρακολουθεί τα βήματά τους ελπίζοντας στην καλή τους την καρδιά…

Facebook Comments