Τα short funds από τις παραμονές της τριπλής κάλπης της περασμένης Κυριακής  άρχισαν να αλλάζουν στρατηγική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες προχωρώντας σε σημαντικές μειώσεις των αρνητικών τους θέσεων. Το ράλι  που είχε σημειώσει ο κλάδος έως τα μέσα Απριλίου περίπου, δεν φάνηκε ικανό να αλλάξει τις διαθέσεις των shorts οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί στις θέσεις τους, οι πολιτικές εξελίξεις ωστόσο φαίνεται πως τους αναγκάζουν να περιορίσουν τα αρνητικά τους στοιχήματα.

Η μετοχή της Eurobank και στη συνέχεια η μετοχή της Alpha Bank είναι οι πρώτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της στρατηγικής… οπισθοχώρησης, με την αύξηση των μετοχών της πρώτης λόγω της απορρόφησης της Grivalia να αυξάνει αυτόματα και τις μετοχές επί των οποίων ουσιαστικά σορτάρουν, αποτελώντας έτσι και έναν από τους λόγους της αναδιάρθρωσης των θέσεών τους.

Παράλληλα, η αλλαγή κυβέρνησης την οποία αποτιμά ευρέως η αγορά, λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου. Μία φιλική προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ατζέντα από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ωφελήσει τις συστημικές τράπεζες, με τη μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου η οποία “φάνηκε” αμέσως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν βουτιά σε ιστορικά χαμηλά, να μειώνει το κόστος χρηματοδότησης του τραπεζικού κλάδου και να διευκολύνει τον δρόμο των εκδόσεων νέων τίτλων.

Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood Capital Management προχώρησε τη Δευτέρα, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, σε σημαντική μείωση των short θέσεών του επί των μετοχών της Alpha Bank και στο 0,74% από 0,92% που τις είχε αυξήσει στις 5 Απριλίου.

Επίσης, τις παραμονές των εκλογών και συγκεκριμένα την Παρασκευή 24 Μάιου, το Lansdowne Partners, το βρετανικό fund που κατέχει τις μεγαλύτερες short θέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προχώρησε σε επίσης σημαντική μείωση των short θέσεών του στη μετοχή της Eurobank και στο 1,09% από 1,81% που τις διατηρούσε από τις 18 Ιανουαρίου.

Και το Oceanwood είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου σε μείωση των shorts του επί των μετοχών της Eurobank, στο 0,99% από 1,64% που τις είχε αυξήσει μόλις μία μέρα νωρίτερα.

Οι αλλαγές της στρατηγικής σε ό,τι αφορά την Eurobank δεν έχουν μόνο να κάνουν με τις προοπτικές για τον κλάδο και την απορρόφηση της Grivalia. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει και η έκτακτη αναβάθμισης της τράπεζας από την MSCI στον δείκτη Standard Ελλάδας, στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα αντί για σήμερα όπου και ισχύουν όλες οι αλλαγές από την αναδιάρθρωση των δεικτών της. Όπως είχε επισημάνει η MSCI στις 20 Μαΐου, επέσπευσε την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη Standard της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Grivalia και της εισαγωγής των νέων μετοχών από το deal στις 23 Μαΐου 2019, με την εισαγωγή της να ισχύει από τις 23 του μήνα αντί από τις 29.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε σημείωμά της η Wood μετά το αποτέλεσμα της κάλπης είχε επισημάνει πως η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και οι προσδοκίες για μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές είναι ένα ιδιαίτερα θετικό νέο για τους επενδυτές. Έτσι, επιβεβαίωσε τις κορυφαίες της επιλογές από την ελληνική αγορά και προβλέπει τo περαιτέρω re-rating των μετοχών των ελληνικών τραπεζών (η Eurobank είναι το top pick του οίκου) διατηρώντας την θετική της στάση για τον τραπεζικό κλάδο.

Facebook Comments