Το πώς θα  τοποθετηθούν οι επενδυτές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μετά το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος εξετάζει η Axia Research σε νέα έκθεσή της με τίτλο, “Νέα Ελπίδα” για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες και η ελληνική αγορά συνολικά σημείωσαν ένα σημαντικό ράλι από τα χαμηλά που καταγράφηκαν κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Η τιμή της μετοχής της Alpha αυξήθηκε κατά 59%, η Eurobank κατά 61%, η Εθνική κατά 115% και η Πειραιώς κατά 264%.

Αυτό οδηγήθηκε από το ευνοϊκό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως από τις πιο θετικές προοπτικές που βλέπουν οι επενδυτές για την Ελλάδα λόγω, μεταξύ άλλων, της συγχώνευσης Eurobank-Grivalia, τον θετικό αντίκτυπο της ανταλλαγής του Titlos της Εθνικής στα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας, τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, το Investor Day της Εθνικής και την πρώτη έκδοση Tier 2 ομολόγου από μία ελληνική τράπεζα (Πειραιώς) εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες, το ράλι επιταχύνθηκε καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσαν ένα θετικό σήμα στην αγορά και οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των τραπεζών, σημειώθηκε συνέχιση των χαμηλών εσόδων από τόκους, αλλά ταυτόχρονα, τα χαμηλότερα έξοδα και οι απομειώσεις αντιστάθμισαν την πίεση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θετικές αποδόσεις.

Στα σημερινά επίπεδα και λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, οι επενδυτές αναρωτιούνται πώς να τοποθετηθούν. Κατά την άποψη της Axia, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, αναμένεται να αρχίσουν να τροφοδοτούνται στους ισολογισμούς των ελληνικών συστημικών τραπεζών το 2020. Έτσι, η Axia προχωρά σε αλλαγή της στάσης της για την Eurobank σε neutral από restricted και με τιμή στόχο το 1,15 ευρώ, διατηρώντας ταυτόχρονα τη στάση buy για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 2,90 ευρώ, neutral για την Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3 ευρώ και restricted για την Alpha Bank.

Η Axia υπογραμμίζει την πρόοδο που σημείωσαν οι τράπεζες όσον αφορά τη μείωση των NPEs τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 84 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες σε ενοποιημένο επίπεδο και σε 78 δισ. ευρώ με βάση την παράμετρο του SSM στα τέλη Μαρτίου του 2019. Το τελευταίο ποσό αναμένεται να μειωθεί σε 26,5 δισ. ευρώ το 2021 μέσω ενός συνδυασμού οργανικών και ανόργανων μέτρων, με το περίπου 50% να προέρχεται από πωλήσεις / τιτλοποιήσεις. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τη μείωση χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια από την αγορά. Άλλες μορφές κεφαλαίου, όπως τα Tier 2 ομόλογα, αποτελούν μέρος του σχεδίου βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι συστημικές λύσεις που συζητήθηκαν, όπως το πρόγραμμα APS του ΤΧΣ και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις για τον κλάδο, δηλαδή σε επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.

Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, προς το παρόν οι τράπεζες έχουν ικανοποιητικά επίπεδα, τα οποία θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες για τη μείωση των NPEs και θα επιτρέψουν στις συστημικές τράπεζες να περάσουν τα ευρωπαϊκά stress tests το 2020 χωρίς αρνητικές εκπλήξεις. Επιπλέον, η πιθανή χαλάρωση των όρων που αφορούν τις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα σε επίπεδα παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι το οποίο όπως επισημαίνει η Axia βρίσκεται υπό συζήτηση, θα ωφελήσει σημαντικά τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών κατά 8% και θα βελτιώσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 15 μ.β.

Μεσοπρόθεσμα, η Axia αναμένει ότι οι τράπεζες θα σημειώσουν ήπιες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα λόγω των spreads των assets και της απομόχλευσης, αλλά θα μπορέσουν να το αντισταθμίσουν μέσω της αύξησης των προμηθειών και των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και πιστωτικών απομειώσεων. Έτσι, τα έσοδα των τραπεζών αναμένεται να παραμείνουν σε θετικό έδαφος.

Οι “παίκτες”

Για την Alpha Bank, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν η διοίκηση σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό της σχέδιο (πιθανότατα τον Οκτώβριο) και να ανακοινώσει τη συμφωνία για τις ήδη προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίου NPEs ύψους 4 δισ. ευρώ. Η αγορά εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι η διοίκηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους και τα σχέδιά της.

Η Eurobank βρίσκεται μέχρι στιγμής στην καλύτερη θέση από όλες τις υπόλοιπες για να αξιοποιήσει τη μακροοικονομική ανάκαμψη δεδομένου ότι θα είναι η πρώτη που θα σημειώσει (ήδη το 2019) δείκτη NPE κοντά στο 15%, απελευθερώνοντας κεφάλαια, πόρους και χρόνο διαχείρισης για να επικεντρωθεί σε “πραγματικές” τραπεζικές εργασίες. Προχώρησε στο deal για το Pillar και έχει ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση των τμημάτων  τιτλοποίησης του Cairo και του FPS.

Από την πλευρά της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε παρόμοιες μετρήσεις με την Eurobank, αν και ένα χρόνο αργότερα (δηλ. το 2022), χωρίς να υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια και dilution για τους μετόχους. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο φαίνεται φιλόδοξο και οι εκτιμήσεις της Axia είναι πιο επιφυλακτικές σε σχέση με αυτές τις τράπεζες, υπολογίζοντας πως το 2022 το RoTE θα βρεθεί στο 8% έναντι του στόχου του 11%. 

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς η Axia αναγνωρίζει πως η τράπεζα έχει την καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του σχεδίου της. Επίσης η τράπεζα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα της κεφαλαιακής της θέσης δεδομένης της συμφωνίας με την Intrum και την πρόσφατη έκδοση του Tier 2. Με αυτό, η Πειραιώς στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα χάσει την πληρωμή του κουπονιού ύψους 8% για το CoCo των 2 δισ. ευρώ το 2019. Πάντως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά στην τράπεζα, ωστόσο οι πρόσφατες ενέργειες είναι αρκετές για να στείλουν ένα θετικό μήνυμα στον επόπτη, ενώ η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης εκμηδενίζει προς το παρόν τις ανησυχίες γύρω από τα κεφάλαιά της.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments