Η σκέψη και μόνο της κατασκευής του διαβόητου μνημείου των νεκρών της ΕΡΤ, έκανε στο παρελθόν τον Κωνσταντίνο Ζούλα να θυμηθεί ιστορίες χουντικής δημοσιογραφίας, όπως ο ίδιος αποκάλυπτε το 2017 σε άρθρο του στην Καθημερινή (1/7).

Τώρα καθώς το βλέπει καθημερινά προσερχόμενος στην εργασία του, είναι προφανές ότι θα του ξυπνά μνήμες από τις σκοτεινότερες στιγμές της ελληνικές ιστορίας. Εφιάλτης. Παρά ταύτα δεν έχει ανακοινώσει ούτε καν την πρόθεσή του να το αποκαθηλώσει ή να το γκρεμίσει.

Και αν για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή που δεν γίνεται στην ΕΡΤ υπάρχει το πρόσχημα της έλλειψης χρημάτων (πληροφορίες από το περιβάλλον της διοίκησης αναφέρουν ότι η προηγούμενη διοίκηση, δεν αφήσει ούτε σεντς στα ταμεία), η αποκαθήλωση ενός μνημείου, προφανώς δεν έχει απαγορευτικό κόστος. Ακόμη και ο ίδιος ο καλλιτέχνης (ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκος) θα ήθελε να πάρει πίσω το έργο με την λάθος εθνικιστική επιγραφή, προκειμένου να μην καταλήξει σε κάποια αποθήκη.

Για την άποψη του νέου προέδρου της ΕΡΤ δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο ίδιος πρότεινε στο παρελθόν να αναγραφεί στη θέση της εθνικιστικής φράσης, η καυστική (για τη στάση των συνδικαλιστών) φράση «2015 – Εντεύθεν. Στηρίζουμε την κυβέρνηση, ελέγχουμε την αντιπολίτευση».

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το μνημείο είναι απλώς μια γελοιότητα και ως εκ τούτου η διοίκηση δεν ασχολείται. Πρόκειται όντως για μια γελοιότητα η οποία υμνεί όμως ένα εθνικιστικό hoax. Η φράση «οία ηώ ω υιέ αεί ει», αποτελεί την πεμπτουσία της ιδεολογίας των αγράμματων εθνικιστών. Μια λάθος αρχαία φράση, υποτίθεται ότι καταδεικνύει την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας καθώς δεν περιέχει σύμφωνα.

Κυρίως όμως είναι άκρως διχαστικό. Υποτίθεται ότι αποτίει φόρο τιμής σε ανθρώπους που πέθαναν επειδή έκλεισε η ΕΡΤ από τους Σαμαροβενιζέλους. Ακόμη και αν κάνεις θεωρεί κάτι τέτοιο φαιδρό, θα πρέπει να σκεφθεί ότι η μυθολογία του εγχώριου αριστερισμού έχει στηθεί πάνω σε -τουλάχιστον- αμφιλεγόμενα γεγονότα. Ήδη αν κανείς τολμήσει να αμφισβητήσει το συμβολισμό, λοιδορείται μαζικά. Σε μερικά χρόνια, όποιος αρνείται το μνημείο θα θεωρείται βέβηλος, ακροδεξιός ή φασίστας.

Το ότι ο Κωνσταντίνος Ζούλας δεν προχωρά σε αποκαθήλωση αυτού του -συμβολικού για τον ασύδοτο συνδικαλισμό- μνημείου, είναι μια συνειδητή πράξη. Ο Ζούλας «μετράει» τους συνδικαλιστές και προφανώς δεν αποφασίζει μια μετωπική σύγκρουση μαζί τους. Η αποκαθήλωση του μνημείου θα σημάνει πόλεμο. Τα κάγκελα της ΕΡΤ θα ξαναγεμίσουν με διαμαρτυρόμενους. Καλλιτέχνες θα σπεύσουν για συναυλίες στο ραδιομέγαρο. Κρίμα που δεν θα βρίσκεται εκεί η Ραχήλ με τη Ζωή για συμπαράσταση.

Για πόλεμο, προφανώς δεν είναι έτοιμος. Εδώ δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της δημόσιας τηλεόρασης με όσους τη χρησιμοποιούν για διχαστική προπαγάνδα. Για αυτό προτιμά να θαυμάζει το μνημείο καθημερινά και να σκέφτεται τρόπους να κρατήσει τους πάντες ικανοποιημένους με μαεστρία Κινέζου ισορροπιστή.

Ως εκ’ τούτου … Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments