Όσο περνούν τα χρόνια η αναζήτηση πληροφοριών γίνεται όλο και πιο εύκολη. Οι πρώτος βασικός παράγοντας είναι η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων που πλέον εκτελούν όλες τις λειτουργίες ενός υπολογιστή και χωράνε στην τσέπη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εξέλιξη του ίντερνετ. Συγκεκριμένα, οι μηχανές αναζήτησης έχουν γίνει τόσο “έξυπνες” που μας δίνουν τις καλύτερες πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τον όρο αναζήτησής μας μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Όσον αφορά τον τουρισμό, είναι πιο εύκολο από ποτέ να κάνουμε κράτηση σε ξενοδοχείο μέσω των εφαρμογών στο κινητό μας. Παρακάτω θα δούμε μερικές τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό ή εφαρμόζονται ήδη αλλά σε πρώιμο στάδιο.

Σκανάρισμα δαχτυλικού αποτυπώματος ή ίριδας ματιού

Η τεχνολογία αναγνώρισης αποτυπώματος έχει ήδη εφαρμοστεί στα κινητά τηλέφωνα. Φανταστείτε λοιπόν με την ίδια άνεση να ξεκλειδώνετε την πόρτα του ξενοδοχείου σας χωρίς να χρειάζεται να έχετε πάνω σας το κλειδί, το οποίο μπορεί να κλαπεί ή ακόμα και να χαθεί. Το δαχτυλικό αποτύπωμα εφόσον χρησιμοποιείται σε όλα τα κινητά σημαίνει ότι είναι έμπιστο σε αντίθεση με την σάρωση της ίριδας του ματιού. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, αν και χρησιμοποιείται σε κάποια τηλέφωνα, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί κάποιος να την εμπιστευτεί πλήρως. Ο λόγος δεν είναι ότι αποτυγχάνει να διαβάσει σωστά την ίριδα του χρήστη. Αντιθέτως, μπορεί να παραβιαστεί αρκετά απλά, όπως παραβιάζονται και τα social media. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία φωτογραφία του χρήστη και έναν φακό επαφής επάνω στο σημείο του ματιού. Τέτοια σενάρια μοιάζουν με ταινίες επιστημονικής φαντασίας σήμερα αλλά δεν αποκλείεται η χρήση τέτοιων τεχνολογιών στο κοντινό μέλλον.

Internet of Things

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους να λένε ότι ξέχασαν να κλείσουν το θερμοσίφωνο ή τα φώτα ή το μάτι της κουζίνας αφού έφυγαν από το σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Internet of Things έρχεται να δώσει τη λύση. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες συνδέονται στο ίντερνετ και μπορεί να γίνει η διαχείριση τους από μία εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο. Αυτό ίσως να εφαρμοστεί σε όλα τα ξενοδοχεία εντός μερικών ετών καθώς οι εταιρίες επενδύουν συνεχώς σε αυτές τις συσκευές και υπάρχουν ήδη σε σπίτια. Φανταστείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται στην παραλία ενός νησιού και μέσω του τηλεφώνου σας να διαχειρίζεστε τις συσκευές στο διαμέρισμα του ξενοδοχείου σας ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν καν γυρίσετε. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση παραβίασης του κινητού τηλεφώνου από κάποιον τρίτο.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Ακούγοντας κάποιος αυτές τις λέξεις αμέσως σκέφτεται κονσόλες παιχνιδιών και παιχνίδια με απίστευτα εφέ. Αντιθέτως, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα η ιατρική, για εκπαίδευση χειρούργων. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να ευνοήσει πάρα πολύ τον τουρισμό. Χρησιμοποιώντας αυτή τη τεχνολογία μπορούν να δημιουργηθούν εικονικά τουρ στον χώρο και στα δωμάτια ξενοδοχείων, όπως για παράδειγμα στα στούντιο με θέα την παραλία. Έτσι θα μπορεί ο κάθε ταξιδιώτης να αποφασίσει αν το εκάστοτε ξενοδοχείο είναι ιδανικό για εκείνον. Μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας τα ξενοδοχεία μπορούν να ωφεληθούν με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, ξενοδοχεία τα οποία έχουν και εστιατόριο, μπορούν να προβάλλουν τα πιάτα τους στα κινητά των ταξιδιωτών μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βλέπει στην οθόνη του κινητού του το κάθε πιάτο σε ρεαλιστικό μέγεθος και ταυτόχρονα να βλέπει και τις κριτικές. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι τεχνολογίες αν και δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως είναι μία πολύ καλή επένδυση για το μέλλον.

Οι τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στον τουρισμό είναι εξαιρετικά πολλές. Παρ’όλα αυτά για να πετύχουν πρέπει να εφαρμοστούν σωστά. Όσες τεχνολογίες αναφέρθηκαν εδώ εξυπηρετούν καθαρά τα άτομα που θέλουν να κάνουν διακοπές και η εφαρμογή τους σίγουρα θα κάνει την εμπειρία αξέχαστη. 

Facebook Comments