#Σκοιλ Ελικικού: το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης
Είναι αλήθεια ότι το να αναγκάζεις επιστήμονες να καμώνονται ότι συμμετέχουν ενεργά σε τηλε-εκπαίδευση προκειμένου να πάρουν ένα επίδομα 600 ευρώ
Είναι αλήθεια ότι το να αναγκάζεις επιστήμονες να καμώνονται ότι συμμετέχουν ενεργά σε τηλε-εκπαίδευση προκειμένου να πάρουν ένα επίδομα 600 ευρώ
Είναι αλήθεια ότι το να αναγκάζεις επιστήμονες να καμώνονται ότι συμμετέχουν ενεργά σε τηλε-εκπαίδευση προκειμένου να πάρουν ένα επίδομα 600 ευρώ, ευτελίζει την επιστημονική τους ιδιότητα.
Ιδίως σε μια χώρα όπου την τελευταία πενταετία «έβρεχε» επιδόματα ακόμη και για ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τα δικαιούνται. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός ξεσπάθωσαν με σύνθημα τις ασυναρτησίες των ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης) αλλά για μια ακόμη φορά έπεσαν θύματα της ανάγκης τους για αντιπολιτευτικό λόγο. Ο πνιγμένος άλλωστε, απ’ τα μαλλιά του πιάνεται.
Η Κυβέρνηση επέλεξε να δώσει 600 ευρώ με μορφή κουπονιού (voucher) στους συγκεκριμένους επιστήμονες για να το χρησιμοποιήσουν σε όποιο από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό «γλίτωσε» ένα έξοδο που θα έπρεπε να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και έκανε χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα των συγκεκριμένων πόρων του ΕΣΠΑ που κατευθύνονται σε επαγγελματική κατάρτιση. Με άλλα λόγια πρόκειται για λεφτά που μπορούσαν να δοθούν μόνον για τον συγκεκριμένο σκοπό. Λεφτά από ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αλλά θα εγγραφούν ως απορρόφηση των ΕΣΠΑ. Σκάνδαλο προς το παρόν δεν υπάρχει.
Η ποιότητα των συγκεκριμένων ΚΕΚ, προφανώς και ελέγχεται. Πολλοί από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες απεδείχθησαν κακοί. Αντί ουσιαστικής κατάρτισης, επέλεξαν να μεταφράσουν με τη βοήθεια του google translate ύλη από άλλες γλώσσες ή θεώρησαν ότι είναι χρήσιμο να εξηγήσουν στους εκπαιδευόμενους πως να στείλουν ένα e-mail ή πως να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και αυτό το θεώρησαν κατάρτιση.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Η ελεύθερη αγορά έχει πάντοτε το πλεονέκτημα, αν δεν σου αρέσει η ποιότητα ενός χασάπη, πηγαίνεις στον επόμενο. Σκάνδαλο θα ήταν αν η Κυβέρνηση μετά από υπόδειξη του Ινστιτούτου την Θουριγγίας, αποφάσιζε ότι η αγορά αντέχει μόνο 4 ΚΕΚ και ανέθετε αποκλειστικά σε αυτά την εκπαίδευση των επιστημόνων, με την ποιότητα της υπηρεσίας να είναι επιπέδου «Σκοιλ Ελικικού».
Αυτά λοιπόν τα πολλά ΚΕΚ, δεν είναι ανεξέλεγκτα. Δεν μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει ένα ΚΕΚ, να μεταφράσει μερικά κείμενα και να εισπράττει τα χρήματα από τα voucher. Η πιστοποίησή τους γίνεται από έναν κρατικό φορέα που φέρει το βαρύγδουπο και κακόηχο όνομα ΕΠΟΠΕΠ. Ήτοι Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Όποιος ενδιαφέρεται να ανοίξει ΚΕΚ, υποβάλλει σχετικό φάκελο με δικαιολογητικά και παίρνει μια κρατική έγκριση. Προφανώς αυτή η διαδικασία δεν έγινε για όλα τα ΚΕΚ μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου. Γινόταν και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επί πολλών άλλων κυβερνήσεων στο παρελθόν. Δεν υπάρχει όμως -προς το παρόν τουλάχιστον- καμία απόδειξη ότι είτε προ, είτε κατόπιν του Ιουλίου δόθηκαν πιστοποιήσεις με σκανδαλώδη τρόπο. Ακόμη και έτσι να έγινε όμως, ο καταρτιζόμενος επιλέγει σε ποιό ΚΕΚ θα δώσει το voucher.
Προφανώς, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι όλα τα ΚΕΚ είναι κακοί επαγγελματίες. Για παράδειγμα, στη λίστα των πιστοποιημένων ΚΕΚ, εντόπισα τη Νομική Βιβλιοθήκη έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1977 και χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των νομικών επιστημόνων. Απασχολεί δε 110 εργαζομένους και εκτός από την κατάρτιση, εκδίδει βιβλία, διοργανώνει συνέδρια και παράγει λογισμικό για νομικά και οικονομικά επαγγέλματα. Και δεν είναι ο μόνος σοβαρός φορέας. Απλά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησαν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για χαβαλέ και ολίγη από αντιπολίτευση. Έχει πλάκα άλλωστε να λοιδορείς τις ασυναρτησίες του google translate ή τις «αρπαχτές» απατεώνων που θεώρησαν ότι μπορούν να βγάλουν παραδάκι από τη συγκεκριμένη διαδικασία και βρήκαν τρόπο (κύριος οίδε πώς και με ποια Κυβέρνηση) να αποκτήσουν πιστοποίηση ΚΕΚ. Όρμησαν λοιπόν στα social media και έκαναν το hashtag Σκοιλ Ελικικου, πρώτο σε δημοφιλία. Τσουβαλιάζοντας «αρπαχτές» και «σοβαρούς». Λοιδορώντας εν συνόλω την επαγγελματική κατάρτιση. Έχουν άλλωστε ανάγκη για αντιπολιτευτικό λόγο και λίγη πόλωση.
Στον πειρασμό όμως μπήκε και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός. Ανήρτησε και αυτός σχόλιο για το #Σκοιλ Ελικικού, παραβλέποντας όλα όσα ανέφερα προηγουμένως στο κείμενο. Το είδε και αυτός ως μια καλή ευκαιρία για αντιπολιτευτικό λόγο καθώς ότι άλλο δοκίμασε πρόσφατα δεν του «βγαίνει» με αποτέλεσμα όχι μόνο να κατακρημνίζεται ο ίδιος και το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις αλλά να βλέπει δειλά δειλά και ψήγματα αμφισβήτησης ακόμη και στα ελεγχόμενα από το κόμμα του media. Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία του «Σκοιλ Ελικικου» και του «Μετζη του νεούκτη». Πιθανόν γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα, επέλεξε να το χαρακτηρίσει σκάνδαλο και να απειλήσει το Μητσοτάκη ότι θα «τον φέρει στη Βουλή». Αυτό είναι τώρα το αντιπολιτευτικό του χαρτί αλλά νομίζω ότι μπορεί και καλύτερα.
Όσο για την Κυβέρνηση; Αντιλήφθηκε για μια ακόμη φορά ότι η ευρηματικότητα είναι απαραίτητη, ιδίως σε τόσο έκτακτες και ακραίες καταστάσεις αλλά εμπεριέχει κινδύνους. Ιδίως επικοινωνιακούς. Αν δεν θέλει όντως να αποκτήσει μια οσμή σκανδάλου η συγκεκριμένη υπόθεση, θα πρέπει να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι πιστοποιήσεις για τα ΚΕΚ τις τελευταίες δεκαετίες και να αφαιρέσει τις άδειες από όσους είναι ανίκανοι όχι μόνο να προσφέρουν κατάρτιση αλλά και να διορθώσουν ένα κείμενο το οποίο παρήχθη από τον αυτόματο μεταφραστή.
Facebook Comments