Τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer ήρθαν σαν μάνα εξ ουρανού. Την ώρα που ο κορωνοϊός θερίζει, ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής της γνωστής φαρμακευτικής εταιρίας, ανακοίνωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό 90% και μίλησε για «μια μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα και την ιστορία». Και είναι πράγματι μια μεγάλη μέρα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την Τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το εμβόλιο θα πάρει την έγκριση του αμερικανικού FDA, για να ξεκινήσει άμεσα η μαζική του παραγωγή. 

Πριν από μερικές εβδομάδες ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης είπε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η επιστημονική κοινότητα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων» γιατί άργησε στο εμβόλιο ή το φάρμακο για τον κορωνοϊό. Προφανώς δεν είχε δίκιο και καλά έκανε και ζήτησε συγνώμη. Όμως μέσα στο λάθος του ο Κυρανάκης εξέφρασε την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου για το γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποδεικνύεται μοιραίος όχι μόνο λόγω της απώλειας ανθρώπων αλλά και λόγω των δραματικών συνεπειών του στην Οικονομία και την Κοινωνία. 

Η ελληνική κυβέρνηση, ενώ θριάμβευσε στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έκανε ένα μεγάλο λάθος στη συνέχεια. Ξόρκιζε σε κάθε ευκαιρία την πιθανότητα ενός νέου lockdown, λες και αυτό – που της χάρισε το θρίαμβο στο πρώτο κύμα – δεν είναι ένα εργαλείο που το έχει κανείς και το χρησιμοποιεί όταν το κρίνει αναγκαίο. Έλεγαν και ξαναέλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη πόσο λανθασμένη θα ήταν μια τέτοια επιλογή, μέχρι και «ατόπημα» τη χαρακτήριζαν λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει τελικώς το lockdown. 

Με δεδομένη πλέον την ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο της Pfizer αλλά και με τον στοιχειώδη ρεαλισμό που απαιτείται για να έχουμε μια πραγματική εικόνα του τι μας περιμένει, καλό είναι από δω και πέρα να γνωρίζουμε τα εξής: 

Ο εμβολιασμός στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει για νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες περί τις αρχές Φεβρουαρίου. Μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί στην πιο αισιόδοξη προοπτική μέχρι το Πάσχα ή τις αρχές του καλοκαιριού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες (τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου) θα ζήσουμε… με τον καημό του Κυρανάκη και την ελπίδα της Pfizer. Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μιλούν για ένα σύστημα «ακορντεόν», όπου ανά μερικές εβδομάδες θα επιλέγεται ως μόνη λύση αντιμετώπισης της πανδημίας το lockdown. 

Στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε από το περασμένο Σάββατο στο ξεκίνημα αυτού του κύκλου, που θα κρατήσει περίπου μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μας μένουν… Δεκαεννιάμιση Εβδομάδες. Όχι με την Κιμ Μπάσιντζερ, όπως θα θέλαμε, αλλά… με τον καημό του Κυρανάκη. Στην καλύτερη περίπτωση το «ακορντεόν» μέχρι τότε θα παίζει τρεις εβδομάδες lockdown και έξι εβδομάδες σχετικής ελευθερίας. Και ξανά το ίδιο, σε αναλογία 3 προς 6 μέχρι τέλος Μαρτίου. Στη χειρότερη εκδοχή, το «ακορντεόν» θα ανοιγοκλείνει με το ρυθμό που περιέγραψε ο καθηγητής Σαρηγιάννης του ΑΠΘ: 21 μέρες lockdown – 14 μέρες χαλάρωση. 

Σε κάθε περίπτωση, καλά θα κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οιοσδήποτε θέλει να λέγεται σοβαρός, να πάψουν να ξορκίζουν τα lockdown. Ιδιαίτερα μάλιστα όσοι υποστηρίζουν ότι αρέσκονται στην αλήθεια και απεχθάνονται τον λαϊκισμό, αυτοί πρώτοι έχουν υποχρέωση να λένε την αλήθεια και να σχεδιάζουν την πολιτική τους με βάση την πραγματικότητα. Το εμβόλιο της Pfizer και πιθανώς σύντομα και άλλων εταιριών τους δίνει τουλάχιστον τη δυνατότητα να σχεδιάσουν όχι μόνο με βάση απαισιόδοξες αλλά και αισιόδοξες προοπτικές.

Facebook Comments