Στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να κατάλαβαν τις τελευταίες ώρες τι σημαίνει…σκωτσέζικο ντους. Και αυτό γιατί, από το καλό μαντάτο της γερμανικής πίεσης προς την Ευρώπη για ταχύτερη αδειοδότηση του εμβολίου και τον πρώτο εμβολιασμό εντός του 2020, πήγαμε στην πίκρα της είδησης για μείωση των διαθέσιμων δόσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Δεν χρειάζεται κανένας πολλή προσπάθεια, για να καταλάβει τι έγινε. Η Pfizer πούλησε μια μεγάλη παρτίδα εμβολίων στις ΗΠΑ, πολλά εκ των οποίων προορίζονταν για την Ευρώπη. Είναι μεγάλος παίκτης και η Αμερική και, όπως η Ε.Ε., είναι και αυτή ένας αγοραστής, ο οποίος και πληρώνει και καλά και κρατά τα κλειδιά της τεράστιας αμερικανικής αγοράς. Από την άλλη, η Pfizer είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα στις πρώτες ύλες που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει την τροφοδοσία στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Κάπως έτσι, αντί για πάνω από 500.000 δόσεις θα πάρουμε άμεσα 300.000, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Με άλλα λόγια, υπομονή, γιατί και το δεύτερο κύμα έχει ακόμα δρόμο και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού πηγαίνει λίγο πιο πίσω, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα και τους κινδύνους. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments