Ισχυρογνωμοσύνη του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ύπαρξη κρίσης στην Εκκλησία της Κύπρου: «Δεν υπάρχει σχίσμα στην Κυπριακή Εκκλησία, ούτε κρίση. Υπάρχει ένας ετσιθελισμός, που
Επίσης ο ιεράρχης δήλωσε ότι οι ιεραρχείς που δεν είναι σύμφωνοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι, και δεν μπορούν να μη συλλειτουργήσουν μαζί του: «Λειτουργούμε όλοι μαζί μερικές φορές το χρόνο, όταν έχουμε πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν τους προσκαλέσω σε συλλείτουργο, δεν μπορούν να μην έρθουν. Όταν θα τους προσκαλέσω μπορούν να μην παρευρεθούν, μόνο αν ασθενούν».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απείλησε με επίπληξη και ακόμη και με καθαίρεση τους ιεράρχες που θα αρνηθούν να συλλειτουργήσουν μαζί του: «Δεν μπορεί ο καθένας να κάμνει ό,τι θέλει μες την Εκκλησία της Κύπρου».
Στο πνεύμα των πρόσφατων του δηλώσεων ο ιεράρχης είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια εκ μέρους της Μόσχας, να διεισδύσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: «Το ίδιο έκαναν κι άλλες εκκλησίες».
Όμως όπως φαίνεται, η θέση του αρχιεπισκόπου δεν είναι τόσο τεκμηριωμένη όσο φαντάζεται ο ίδιος. Τη θέση του κατέκριναν πολλοί ιεραρχείς και θεολόγοι.
Έτσι ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Χωρίς περιστροφές» στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα» αφιερωμένη στο ουκρανικό ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο μητροπολίτης Νικηφόρος αναλυτικά εξέθεσε όλα τα επιχειρήματα κατά της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και κατά των ενεργειών της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία.
Ο Δεσπότης ήταν σίγουρος, δεν παρασυρόταν από συναισθήματα αλλά επικαλείτο επιχειρήματα, μιλούσε πειστικά, χρησιμοποιώντας μια κατανοητή γλώσσα. Φάνηκε να ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος και χειριζόταν άριστα το υλικό – γεγονότα, ημερομηνίες, προσωπικότητες και ακριβή στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την Εκκλησία της Ουκρανίας. Ο δεσπότης συχνά τεκμηρίωνε τη θέση του επικαλούμενος τις προηγούμενες δηλώσεις του πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα έργα του Βλάσιου Φειδά.
Μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Νικηφόρος:
Ένας άλλος Κύπριος θεολόγος, καθηγητής θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Α. Παπαβασιλείου – μοιράζεται τις σκέψεις του για την κατάσταση στην Κυπριακή Εκκλησία.
Τονίζει ότι η δεσμευτικότητα των αποφάσεων της Συνόδου την οποία επικαλείται ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επεκτείνεται όχι μόνο στην από 25 Νοεμβρίου απόφαση αλλά και στην απόφαση από το Φεβρουάριο 2019 και στη συζήτηση στη Σύνοδο που έγινε το Σεπτέμβριο αυτού του έτους. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ακύρωση των εν λόγω αποφάσεων.
Δίκαια επιτείνεται η προσοχή στην παράξενη, ασυνήθιστη διατύπωση στο δελτίο τύπου «[η Σύνοδος] αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην απόφαση του Μακαριωτάτου”: σαν να υπονοείται ότι η απόφαση ήταν του Αρχιεπισκόπου και όχι της Συνόδου, ενώ «να μην εναντιώνεται» δεν σημαίνει να συμφωνεί.
Ο Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χ. Οικονόμου μίλησε στην κυπριακή τηλεόραση όπου πάλι υποστήριξε τη θέση του κατά της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τόνισε ότι οι Ουκρανοί αιρετικοί δεν έχουν χειροτονίες και δεν τελούν μυστήρια. Νωρίτερα επί μερικές μέρες τα ΜΜΕ ήδη δημοσίευαν το κρίσιμο σχόλιο του.
Με τη σειρά του ο ιεροδιάκονος του μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα δημοσίευσε ένα σημείωμα για το ουκρανικό ζήτημα. Τονίζει ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το ουκρανικό ζήτημα δεν είχαν ακυρωθεί επίσημα και είναι ακόμη σε ισχύ.
Γιατί άραγε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αγνοεί τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς; Τι τον αναγκάζει να οδηγεί την Εκκλησία προς το σχίσμα με τέτοια επιμονή; Ασάλευτη πίστη στο ότι έχει δίκιο, ισχυρογνωμοσύνη ή κάποιοι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες; Φοβάμαι δεν θα μάθουμε ποτέ τη
Antonio Collini
Facebook Comments