Καιρός να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Δεν είναι μυστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παραιτηθεί
Δεν είναι μυστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να παραιτηθεί
Καταγγελίες για το ρόλο του Θεόδωρου Αλεξανδρείας
Είναι δυνατόν έστω μία φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος να ενεργήσει αξιόπιστα; Στις 24 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης Παγκράτιου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ της Κύπρου, για πρώτη φορά, και σε αντίθεση με προηγούμενη δημόσια θέση και χωρίς τη συγκατάθεση της Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου, μνημόνευσε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τον «Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας», Επιφάνιο Ντουμένκο και ανακοίνωσε την αναγνώριση της λεγόμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, «στην Κύπρο υπάρχει κίνδυνος σχίσματος μέσα στην Εκκλησία καθώς η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι δυσχερής». Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, ο οποίος αποχώρησε από τη Λειτουργία στην οποία μνημονεύθηκε ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ο Χρυσόστομος παραβίασε ακριβώς την προσωπική του υπόσχεση η οποία δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου στις 9 Σεπτεμβρίου με την απαίτηση «όλων των μελών της Συνόδου, σχεδόν χωρίς εξαίρεση». Η αυτόβουλη αυτή πράξη του Χρυσόστομου αντιφάσκει προς την προηγούμενη θέση της Συνόδου αλλά και την προσωπική του θέση, η οποία πολλές φορές εκφράσθηκε δημόσια. Στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στις 18 Φεβρουαρίου 2019, είχαν μάλιστα εκφραστεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα αναδρομικής αναγνώρισης των χειροτονιών, ατόμων που αποκλείσθηκαν από την Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσκάλεσε στην Κύπρο τους προκαθήμενους των Πατριαρχείων της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και της Ιερουσαλήμ για συζήτηση σχετικά με την κατάληψη ιερών ναών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από σχισματικούς και ως αποτέλεσμα υπογράφηκε κοινό ανακοινωθέν (στις 19 Απριλίου 2019). Σε συνέντευξη στον ιστότοπο Ρομφαία στις 22 Μαΐου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τεκμηρίωσε τη θέση του επί της ουδετερότητας, λέγοντας πως για να αποφευχθεί η διάσπαση «ήταν απαραίτητο αυτό, ένας από τους αδελφούς προκαθήμενους να αναλάμβανε το ρόλο του συντονιστή, φυσικά, με τη συγκατάθεση της Παναγιότητάς Του». Κατά τη γνώμη του, οι Τοπικές Εκκλησίες ενήργησαν ορθά που δεν υποστήριξαν καμία πλευρά, επειδή σε διαφορετική περίπτωση, «με μαθηματική ακρίβεια, θα επερχόταν σχίσμα». Είναι όνειδος λοιπόν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος να ακολουθεί τώρα τα βήματα του Πατριάρχη Θεόδωρου της Αλεξάνδρειας, ο οποίος μονομερώς αναγνώρισε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, υπό πίεση και σε αντίθεση με δικές του προηγούμενες δηλώσεις για την υποστήριξη του κανονικού Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Ονούφριου.
Δεν υπάρχει κανένας πατριωτισμός ή ιδεαλισμός στη θέση του Θεόδωρου: για εκείνον, η συνεργασία με τους Ρώσους ήταν ανέκαθεν μια επικερδής επιχείρηση. Εισέπραττε, όπως καταγγέλλουν δημόσια ρωσικές πηγές και δη ετησίως, εκατομμύρια ευρώ για ανύπαρκτα προγράμματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων – για παράδειγμα, για την ανάσυρση από το βυθό της θάλασσας του θησαυρού της αρχαίας Αλεξάνδρειας – και κάποιοι Ρώσοι αφελώς τον πίστεψαν. Και οι ίδιοι καταγγέλλουν πως ποτέ δεν τους δόθηκε κάποιος οικονομικός απολογισμός για τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Επιδεικνύεται μάλιστα παντού χαρακτηριστικά, η ράβδος την οποία του δώρισε ο Πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας αλλά και η Παναγία, ένα ολόχρυσο εγκόλπιο, δώρο που επίσης του δόθηκε από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο, του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Όμως, ακόμα και εκείνοι οι επίσκοποι στην Κύπρο που δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υποστηρικτές της Μόσχας, δεν μπορούν να ανεχθούν πλέον την εξάρτηση του Αρχιεπισκόπου από ξένους παράγοντες. Ο Χρυσόστομος βαρύνεται με τόσα θέματα, που δύνανται πλέον να τον χειραγωγούν εύκολα. Η πρόσφατη αλλαγή πλεύσης είναι μία ακόμη επιβεβαίωση των παραπάνω. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της ταυτόχρονης άφιξης στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο, του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο και του Πατριάρχη Θεοδώρου της Αλεξάνδρειας, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο την ίδια μέρα και προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση και στους υπόλοιπους επισκόπους της Κύπρου. Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν νωρίτερα στον Τύπο σχετικά με δωροδοκία του Χρυσόστομου από Μαλαίσιο πολίτη για απόκτηση της κυπριακής ιθαγένειας, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικότερων επιβαρυντικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η μονομερής αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την πίεση της Κωνσταντινούπολης και της αμερικανικής πλευράς, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εκδοθεί η απόφαση μέσω της Συνόδου, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ενόψει του ξεσπάσματος της οργής του ποιμνίου για τα τεκταινόμενα, αλλά και της απειλής διάσπασης στην Εκκλησία, είναι να παραιτηθεί, αφιερώνοντας το υπόλοιπο της ζωής του στη μετάνοια και στη φροντίδα της υγείας του. Και ας αφεθεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα να επιλέξει έναν ασυμβίβαστο Αρχιεπίσκοπο.
Facebook Comments