Γύρω στις 21:00 χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι η αρχικών για σήμερα προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων μετατίθεται για την Παρασκευή. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι η Επιτροπή θα συνεδρίαζε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να εξετάσει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου άρσης κάποιων περιορισμών, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθούν ορισμένες βαλβίδες εκτόνωσης των πολιτών.

Αυτό είναι η είδηση. Το παρασκήνιο είναι ότι σήμερα θα έχουμε έναν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Ήταν αναμενόμενο, υπό την έννοια ότι αρκετοί ίσως πήγαν να κάνουν τεστ την Τρίτη, ενώ ορισμένα αποτελέσματα μπορεί να μπαίνουν καθυστερημένα στο σύστημα λόγω αργίας. Η ουσία είναι η ίδια: στην κυβέρνηση θέλουν να μετρήσουν και τη σημερινή και την αυριανή ημέρα, προκειμένου να δουν αν πρόκειται για μια στιγμιαία κατάσταση ή για μια νέα έξαρση. 

Από την άλλη, η απόφαση είναι σχεδόν ειλημμένη. Κάτι πρέπει να ανοίξει, γιατί, αν δεν ανοίξει, δεν θα έχει κανένα νόημα. Τα μέτρα δεν τηρούνται σχεδόν καθόλου και τυχόν επιμονή σε μια ατελέσφορη συνταγή δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Είναι σαν να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο περιμένοντας ότι, κάποια στιγμή, θα ραγίσει ο τοίχος. Προφανώς τα μέτρα συγκράτησαν την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά είναι προφανές ότι δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν. 

Εξ ου και η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει, έστω και δειλά και προσεκτικά, παρά το «δάγκωμα» αρκετών γιατρών. Αν υπαναχωρήσει, θα είναι έκπληξη. Αν και δεν είναι σαφές, με όσα ειπώθηκαν αυτές τις μέρες, τι νόημα θα έχει πλέον μια «ξερή» παράταση του lockdown. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments