Ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ότι το 2015 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είχε ως προτεραιότητα την παραμονή στο ευρώ.

Ο αυστριακός οικονομολόγος επισήμανε πως «υπήρξαν δύο επεισόδια που υπήρξε μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη: ένα το 2012 και ένα το 2015. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων ήταν ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση σαφώς ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη… Το 2015 τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά: η τακτική της ελλληνικής κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έδειξε σαφώς ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν αποτελούσε μέγιστη προτεραιότητα και ότι ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών απολάμβαναν να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα».

Παράλληλα,  υπογράμμισε πως το 2015 και η Ευρώπη ήταν πιο έτοιμη για ένα Grexit. «Η κατάσταση ήταν επίσης διαφορετική υπό την έννοια ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν η Ελλάδα αποχωρούσε, οι οικονομικές συνέπειες δεν θα ήταν τόσο τρομερές όπως τρία χρόνια πριν», τόνισε. Μια επισήμανση που σημαίνει ότι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς τότε ότι η ΕΕ θα έκανε πίσω ήταν μια επικίνδυνη αυταπάτη, αν όχι ένα καταστροφικό «chicken game».

O Βίζερ τόνισε πάντως ότι όλοι αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες καθιστούν «ακόμη πιο εποικοδομητικό και θετικό το ότι καταφέραμε να έχουμε ένα αίσιο τέλος, γιατί η Ελλάδα είναι ένα σεβαστό και πολύτιμο μέλος της ευρωζώνης».

Ο Βίζερ δεν έχει πρόβλημα να καταδείξει τα capital controls —τα οποία ως γνωστόν επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 και παρέμειναν για χρόνια, έστω και με σταδιακή χαλάρωση στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων— ως το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αφού αυτή παρέμεινε στο ευρώ.

«Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, ιδιαίτερα έντονη, ως συνέπεια των capital controls το 2015 και μετέπειτα. Εκτοτε η ανάκαμψη μπήκε σε καλό δρόμο, αν και με μέτρια απόδοση, αλλά λόγω του τεράστιου οικονομικού σοκ των capital controls οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της πραγματικής οικονομίας μετατράπηκαν από θετικές σε αρνητικές. Η Ελλάδα στη συνέχεια ανέκτησε τον βηματισμό της και βρισκόταν και πάλι σε μια πολύ θετική πορεία πριν από την πανδημία – αλλά υπέστη μεγάλη πτώση της ανάπτυξης και της παραγωγής λόγω και της πολύ συγκεκριμένης δομής της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε.

Facebook Comments