Όπως φαίνεται, η πανδημία θα δημιουργήσει νέες συνθήκες για όλους μας, αρκετές αλλαγές ήρθαν για να μείνουν και δεν θα επανέλθουν πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής και επαγγελματικής μας υπόστασης όπως ήταν προηγουμένως. Θα ζήσουμε αλλαγές αντίστοιχες με αυτές ενός Παγκόσμιου Πολέμου.
 
Νέες δυσχέρειες και νέες ευκαιρίες.
 
Η αρχή της πανδημίας COVID-19, βρήκε ήδη τους ΝΕΟΥΣ σε όλο τον κόσμο να αποτελούν «ευπαθή κοινωνική ομάδα», να είναι μακριά από τις εξελίξεις και τον πυρήνα των αποφάσεων των ισχυρών και να είναι στη γωνία όσο αφορά τις σπουδές τους, τις παρέες, τις δουλειές τους, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν για ανευθυνότητα σχετικά με τα μέτρα προστασίας και την τήρηση των μέτρων. Παρά το γεγονός ότι οι νέοι έχουν μικρότερο κίνδυνο να έχουν επιπλοκές COVID-19, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι υποφέρουν πιο πολύ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει ενισχύσει και άλλες υπάρχουσες αρνητικές τάσεις, όπως τους χαμηλούς μισθούς, τη στασιμότητα της αγοράς εργασίας.
 
Ειδικά στην Ελλάδα, οι νέοι ήταν ήδη απομονωμένοι, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων στην ΕΕ, με την μνημονιακή φυγή 500,000 νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, brain drain και την απουσία δομών του κράτους υποστήριξης σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαίδευσης, αλλά και ψυχολογικής και πολύπλευρης υποστήριξης.
 
Όλα αυτά εντάθηκαν με την πανδημία, αλλά δυστυχώς κανένας δεν ασχολείται με την ουσία του προβλήματος, έχουν επικεντρωθεί όλοι στο σύστημα υγείας και την στήριξη της οικονομίας, λογικό θα λέγαμε, αλλά στο διά ταύτα παραμένει το κενό στήριξης της ΝΕΟΛΑΙΑΣ μας.
Οι νέοι τα καταλαβαίνουν όλα αυτά και αντιδρούν.
 
Είναι λοιπόν η εποχή κατάλληλη να συσταθεί «Υπουργείο Νεολαίας», στα πλαίσια του παλαιού υφυπουργείου Νέας γενιάς που ήταν συμπληρωματικό στο αθλητισμού και την μετέπειτα ΓΓ του υπουργείου, τα οποία καταργήθηκαν όλα πριν πολλά χρόνια και βέβαια να λειτουργήσει με διαφορετικούς όρους, σύγχρονους.
 
Όλο αυτό θα δείξει στους νέους ότι κάποιος ασχολείται επιτέλους μαζί τους και ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους, με λύσεις και πολύπλευρη υποστήριξη.
 
Ένα τέτοιο υπουργείο πολλοί το θεωρούν δευτερεύων, ας αναρωτηθούμε όμως πόσο σημαντικοί είναι οι νέοι μας σε κάθε οικογένεια και πόσες πτυχές της ζωής μας αφορούν.
 
Τώρα είναι η ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

 

Facebook Comments