Το Zero Stray Academy ιδρύθηκε το 2021 και έχει ως στόχο να συνδράμει τους δήμους της χώρας στη διαχείριση κυρίως των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, εκπαιδεύοντάς τους.

Διαθέτει πρόγραμμα βασικών σπουδών το οποίο διαρκεί 5 εβδομάδες, έχει 21 διδασκαλίες, περισσότερους από 20 καθηγητές/ομιλητές ενώ από το 2022 θα είναι σε θέση να παρέχει και εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών για όσους δήμους το επιθυμούν και έχουν ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο. Η εκπαίδευση γίνεται εντελώς δωρεάν για τους δήμους, χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη αποκλειστικά της βρετανικής φιλοζωικής οργάνωσης, ιδρυθείσα το 1860, Battersea Dogs & Cats Home.

Κάθε ομάδα δήμων που εκπαιδεύεται αποτελείται από 10 δήμους και πρέπει να συμμετέχει κατ’ ελάχιστον ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος σύμβουλος και ο μόνιμος υπάλληλος του δήμου. Δυνατότητα συμμετοχής υπάρχει και για τα μέλη των πενταμελών επιτροπών, των φιλοζωικών σωματείων και τους εθελοντές που συνεργάζονται με τους δήμους. Η 20η διδασκαλία («Εθνική Στρατηγική») απαιτεί τη συμμετοχή και του ίδιου του δημάρχου.

Τα μαθήματα δίνουν πλέον τη δυνατότητα στους δήμους να μην κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, τους παρέχουν την τεχνογνωσία για τη διαχείριση του ζητήματος (ειδικά των αδέσποτων) το οποίο ολοένα και περισσότερο έρχεται στο επίκεντρο. Κάθε μάθημα διαθέτει από μία έως τρεις διδασκαλίες, κάθε διδασκαλία διαρκεί περίπου 1,5-2 ώρες και πραγματοποιείται με τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας μας zerostrayacademy.gr.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και δείκτες απόδοσης για κάθε δήμο ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδο του. Έτσι, στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους θα βραβεύονται οι 5 δήμοι που έδειξαν τη μεγαλύτερη πρόοδο. Η βράβευση αφορά όλους τους δήμους που συμμετείχαν τη σεζόν 2021-2022 στο βασικό πρόγραμμα σπουδών.

Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται την 29η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή πέντε δήμων (Αίγινας, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης και Γαλατσιου. Το δεύτερο πρόγραμμα σπουδών εκκινεί την 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την 3η Δεκεμβρίου. Το τρίτο πρόγραμμα σπουδών εκκινεί την 6η Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται την 21η Ιανουαρίου. Οι δήμοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο [email protected] ή στο 6944076955.

Ενδεικτικά οι καθηγητές του ZSA:

Νίκος Χρυσάκης, Αστυνομικός διευθυντής και συγγραφέας του εγχειριδίου «Το Νομικό Status των ζώων στην Ελληνική Έννομη Τάξη»

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων

Τάκης Προεστάκης, ιδρυτής του Takis shelter non profit organisation

Βαγγέλης Δρίβας, Αστυνομικός, Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού

Βασίλης Τζιγκούρας, Δημιουργός Plus2feet

Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Καθηγήτρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Κωστής Τοκατλίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Λέκτορας Νομικής (Πανεπιστήμιο Λονδίνου)

Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματεας Ψηφιακής Διακυβερνησης

Γεωργία Διαμαντοπούλου, Συντονίστρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τα Ζώα Συντροφιάς στο γραφείο Βρυξελλών της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ζώων FOUR PAWS / VIER PFOTEN

Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα ζώων και υπεύθυνη προγραμμάτων στην Animal Action

Ιωάννης Γαϊτανάκης, Επικεφαλής δημοτικής αστυνομίας Ιεράπετρας

Μάνος Βορρίσης, Κτηνίατρος, welivetogether.gr Σύρος, Κτηνιατρική Κλινική Τήνου

Ειρήνη Ταπούτη, κτηνίατρος

Μανώλης Βουτυράκης, Αστυνόμος Β’

Κατερίνα Παπαποστόλου, Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων)

Δημήτρης Γραμματικάκης, θετικός εκπαιδευτής με ειδίκευση στις «επιθετικές» φυλές

Μαρία Παπαμιχαήλ, Πολιτική επιστήμων

Εριέττα Καραμπέτσου, θετική εκπαιδεύτρια με ειδίκευση στο άγχος αποχωρισμού

Alma Libre, ομάδα διάσωσης

Σοφία Ζώη, Κτηνίατρος, Διδάκτορας Χειρουργικής ΑΠΘ

Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σίλια Σίλερ-Μουμτζίδη, συνιδρύτρια Zero Stray Pawject

Θοδωρής Μουμτζίδης, συνιδρυτής Zero Stray Pawject

Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέας Zero Stray Pawject και πρόεδρος του Stray.gr

Σταματίνα Σταματάκου, διευθύντρια Zero Stray Academy

Facebook Comments