Τα στοιχήματα για το 2022
Η πανδημία φυσικά δεν τελείωσε. Η μετάλλαξη Ο δείχνει να είναι ηπιότερη έστω κι αν είναι απίστευτα μεταδοτική
Η πανδημία φυσικά δεν τελείωσε. Η μετάλλαξη Ο δείχνει να είναι ηπιότερη έστω κι αν είναι απίστευτα μεταδοτική
Η πανδημία φυσικά δεν τελείωσε. Η μετάλλαξη Ο δείχνει να είναι ηπιότερη έστω κι αν είναι απίστευτα μεταδοτική. Ελπίζουμε όμως ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ολοκληρώσει την πορεία της και θα αρχίσει η πλήρης αποκλιμάκωση, όπως τα στοιχεία υποδηλώνουν. Φτάνει να μην υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις, πιο επικίνδυνες. Όταν όμως κάθε μέρα έχουμε πάνω από 50 νεκρούς από τον COVID-19 , περισσότερους από ότι έχουν σε συνθήκες πολέμου σε άλλες χώρες, πως είναι δυνατόν να μιλάμε για τέλος της πανδημίας. Ο ιός είναι εκεί έξω. Παραμονεύει και παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος. Οι μεταλλάξεις που σημειώνονται ανησυχούν τους ειδικούς. Κι εμείς ως συγκροτημένο κράτος και κοινωνία έχουμε υποχρέωση να επιστρέψουμε στην κανονικότητα με συντονισμένο τρόπο και σαφή αντίληψη, πρόγραμμα και σχέδιο. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την συνάντηση του με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους την περασμένη Δευτέρα, Κερδίζουμε την ελευθερία μας αλλά δεν διακινδυνεύουμε την υγεία και την ζωή τη δική μας και των συνανθρώπων μας.
Προφανώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ταχύτερα τους τελευταίους δύο μήνες, οδηγεί στην δημιουργία ενός τείχους ανοσίας έναντι του δολοφονικού ιού. Αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος. Δεν είναι δυνατόν εάν δεν φτάσουμε σε ποσοστά εμβολιασμού στο 80%, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία.
Όμως όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος. Μέσα στις προσεχείς μήνες, πέραν ενός κραυγαλέου και απρόβλεπτου γεγονότος που δεν μπορούμε να σκεφτούμε τώρα, η χώρα, όπως και ο κόσμος ολόκληρος, θα έχουν επιστρέψει σε μιας μορφής κανονικότητα. Όχι ακριβώς όπως ήμασταν πριν από την πανδημία. Γιατί μεγάλες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές συμβαίνουν ήδη στο παγκόσμιο τοπίο. Το αργότερο την άνοιξη του 2022, η ανθρωπότητα ελπίζουμε ότι θα έχει ξεπεράσει την πανδημία, αλλά δεν βέβαιος ότι θα ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Και αυτή είναι η πρόκληση, η τεράστια πρόκληση και δοκιμασία, για όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά στη χώρα μας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί σειρά μηνών, το locdown υποχρεώθηκαν κυβέρνησης να εφαρμόσουν ήταν μια κάποια λύση.
Μετέφερε τις ανάγκες της καθημερινότητας στο μέλλον. Κλεισμένοι στα σπίτια μας, αγωνιώντας για την επόμενη μέρα και για να σώσουμε την ζωές μας, βλέπαμε τα πράγματα διαφορετικά από ότι μοιραία θα τα βλέπουμε όταν έρθουμε στην μετά πανδημία εποχή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσεως και αναστάτωσης, οι λαοί τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση τους. Και τα μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που έλαβε το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετέφεραν για το μέλλον τις όποιες ανάγκες και ανασφάλειες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σήμερα. Κι αυτό πολύ φοβάμαι οτι θα γινει εντονότερο όταν τα πράγματα επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.
Προσωπικά δε με φοβίζει η οικονομία. Εκτιμώ, όπως και οι περισσότεροι οικονομική αναλυτές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ότι μετά το τέλος της πανδημίας η οικονομία στη χώρα μας θα εκτιναχτεί. Θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλούς. Και το σημαντικότερο, η κατανάλωση θα φτάσει σε πολύ μεγάλα επίπεδα κάτι που θα ευνοήσει και την αύξηση απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού που έχουν πληγεί υπερβολικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα, είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά για τα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η εγκληματικότητα αποτελεί έναν τεράστιο πρόβλημα, το οποίο αντί να μειώνεται αυξάνεται. Αλλά και η γραφειοκρατία του Δημοσίου, παρά την παρεμβάσεις που έχουν γίνει, παραμένει ισχυρή και καταστροφική για την κοινωνία. Όπως και τα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Αυτά νομίζω πως είναι τα θέματα που πρέπει να τεθούν ως πρώτη προτεραιότητα. Μαζί με την φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει ήδη αρχίσει να συντελείται.
Facebook Comments