Το μεγάλο comeback των τραπεζικών μετοχών
Οι τράπεζες αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία τον οδηγό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου την περασμένη εβδομάδα
Οι τράπεζες αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία τον οδηγό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου την περασμένη εβδομάδα
Οι τράπεζες αποτέλεσαν χωρίς αμφιβολία τον οδηγό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην επίτευξη ενός σημαντικού οροσήμου την περασμένη εβδομάδα, την επιστροφή του Γενικού Δείκτη δηλαδή πάνω από τις 950 μονάδες για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια. Αν και στήριξη δόθηκε από σημαντικό μέρος του ταμπλό, το ράλι των ελληνικών τραπεζών ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά, καθώς ο κλάδος είναι και αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου.
Οι ρευστοποιήσεις της Παρασκευής ήταν λογικές και «καλοδεχούμενές», αρκεί βέβαια να μην λάβουν βίαιες διαστάσεις, κάτι που η αγορά, λόγω και του ότι είναι ευάλωτη, έχει δει αρκετές φορές στο παρελθόν. ‘Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, η άμεση υπέρβαση των 950 μονάδων δημιούργησε το δέλεαρ για κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για αυξημένη μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτη. Άλλωστε το Χ.Α μέσα σε πολύ λίγες μέρες διένυσε μία απόσταση 60 μονάδων, κάτι που το 2021 χρειαζόταν μήνες για το κάνει καθώς είχε εγκλωβιστεί σε μία τάση συσσώρευσης, με τον χαμηλό τζίρο να μην βοηθά. Αυτή είναι και η μεγάλη αλλαγή που έχει σημειωθεί σε αυτές τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους. Πλέον η συναλλακτική δραστηριότητα κινείται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, με το Χ.Α να έχει βρει τα καύσιμα για να μπορεί να «κοιτάξει» τις 1.000 μονάδες.
Από τον Δεκέμβριο έχει παρατηρηθεί ένα κύμα εκθέσεων εγχώριων και διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, που έλεγαν το προφανές. Ότι οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ χαμηλές και δεν δικαιολογούν την τεράστια βελτίωση που έχουν σημειώσει στο μέτωπο της μείωσης των NPEs αλλά και τις ισχυρές προοπτικές που δημιουργούνται από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά ωστόσο το ράλι που έχουν ήδη σημειώσει, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει εκτοξευθεί κατά 172% από τα ιστορικά χαμηλά των 236 μονάδων που σημείωσε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, οι αναλυτές επιμένουν πως τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χάσμα που παρουσιάζουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές θα κλείσει το επόμενο διάστημα, καθώς το 2022 αποτελεί το έτος που οι ελληνικές τράπεζες αλλάζουν πλέον σελίδα και “κοιτούν” την ομαλοποίηση, με την εστίαση να στρέφεται πλέον μακριά από τα NPEs και προς την ενίσχυση και εδραίωση της κερδοφορίας, καθώς και την αύξηση των δανείων, βλέποντας παράλληλα αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και μπαίνοντας στο ραντάρ όλο και περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών.
H Eurobank Equities έθεσε την περασμένη εβδομάδα τιμή-στόχο 1,45 ευρώ για την Alpha Bank από 1,37 ευρώ πριν, τα 3,23 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 3,48 ευρώ πριν και το 1,91 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,84 ευρώ πριν, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις συστάσεις της σε hold, buy και buy
Τον Δεκέμβριο η Wood αναβάθμισε στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική τράπεζα, στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθέτησε τη τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.
Την ίδια περίοδο, η Axia Research ανέβασε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 6,00 ευρώ από τα 4,30 ευρώ πριν, της Alpha Bank στο 1,80 ευρώ από 1,65 ευρώ πριν, της Eurobank στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, ενώ διατήρησε σταθερή την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,15 ευρώ.
Η JP Morgan τόνισε από την πλευρά της πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν το πιο εντυπωσιακό story αύξησης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoE, δηλώνοντας overweight το 2022 για το σύνολο του κλάδου καθώς “είναι το έτος όπου η αναπροσαρμογή του κόστους των ιδίων κεφαλαίων για τον καθαρισμό και την ανάκαμψη των NPEs των τραπεζών στους ισολογισμούς, αντικαθίσταται από ισχυρούς δείκτες ROE που βασίζονται στις προμήθειες και τα κόστη”. Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,56 ευρώ, για την Eurobank το 1,3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ και για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2 ευρώ.
Ετσι, μετά την ισχυρή μείωση των NPEs το 2021, επενδυτές και αναλυτές επικεντρώνονται πλέον στις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και στη νέα φάση ανάπτυξης που εισέρχεται ο κλάδος, ενώ πολύ είναι οι καταλύτες οι οποίοι θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αποτιμήσεις τους.
Η HSBC άλλωστε ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα πως το ότι είναι overweight στις ελληνικές μετοχές οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, το story των ελληνικών τραπεζών. Οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται σήμερα σε discount της τάξης του 40% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE είναι σε παρόμοια επίπεδα, όπως ανέφερε. Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν επιτευχθεί, οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας, κατά τη βρετανική τράπεζα.
Σύμφωνα με την Eurobank Equities οι βελτιωμένες προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, υποστηρίζονται από τους εξής παράγοντες: την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, τις πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους, τη δέσμευση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα η οποία θα στηρίξει τις αναβαθμίσεις, την εκκίνηση του σχεδίου από-επένδυσης του ΤΧΣ οδηγώντας ενδεχομένως σε πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την παγκόσμια «στροφή» των επενδυτών προς μετοχές των τραπεζών, εν αναμονή της αρχής του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.
Από την πλευρά της η Pantelakis Securities εκτιμά η πορεία της ελληνικής οικονομίας – που ήδη ανακάμπτει έντονα από το σοκ της Covid και θα δεχτεί τεράστια ώθηση από τις εισροές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την αύξηση των προμηθειών, τη διασφάλιση μειωμένων λειτουργικών δαπανών και τη μείωση του κόστους κινδύνου που ήδη κινείται κάτω από το 1%, θα ενισχύουν σημαντικά τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών.
Facebook Comments