Κάστανο, ένας καρπός σκέτη έκπληξη μιας και είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και «ευπροσάρμοστος» σε συνταγές που  εντυπωσιάζουν.

·  Το κάστανο είναι καρπός της καστανιάς ή αλλιώς και αρτόδεντρο. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.

·  Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν συνήθως 2-3 καρποί, ή και μόνο ένας.

· Το μέγεθος του κάστανου εξαρτάται από την ποικιλία, την υγρασία, και τη σύσταση του εδάφους.

· Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο.

· Κύριες περιοχές που ευδοκιμεί το κάστανο στην Ελλάδα είναι η Μακεδονία (όρος Πάικο στη Γρίβα) και η Θεσσαλία. Καλλιεργείται και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και συναντάται σε αρκετά ακόμη μέρη στην Ελλάδα.

· Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, μέταλλα, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο!

Έχει λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής και δεν περιέχει γλουτένη!

Νόστιμες προτάσεις με κάστανο:

Τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά τα κάστανα μπορούν να σταθούν με ευκολία!

·        Λικέρ κάστανο

·        Γλυκό του κουταλιού

·        Μαρόν γλασέ

·        Πουρές κάστανου

·        Κορμός κάστανου

·        Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν μην ξεχάσετε να τα συμπεριλάβετε στη γέμιση της γαλοπούλας!

·        Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια

·        Σούπα κάστανο

·        Κοτόπουλο γεμιστό με κάστανο

Facebook Comments