Σύννεφα πάνω από τον ουρανό της ρωσικής οικονομίας, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν : «Θα έχουμε ανεργία και πληθωρισμό», τόνισε.

Φλερτ με τη χρεοκοπία

Με βάση τις τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου που αγοράζουν οι επενδυτές για να αποζημιωθούν σε περίπτωση αθέτησης πληρωμής από το ρωσικό κράτος, ενώ πριν ένα μήνα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος η πιθανότητα χρεοκοπίας ήταν μονοψήφια κι ήταν κάτω από 5%, στις 11 Μαρτίου εκτοξεύτηκε στο 68% για να υποχωρήσει ελάχιστα στο 52% πριν από δύο ημέρες., λόγω του ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι πλήρωσε την Τετάρτη τα κουπόνια (τοκομερίδια) σε δολάρια ενός κρατικού ομολόγου που λήγει το 2043. Η τελευταία χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1917.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προβλέψεις για βαριά ύφεση

Η καμπύλη επιτοκίων με βάσει τις αποδόσεις των ρωσικών κρατικών ομολόγων είναι πλέον κατερχόμενη, έχει δηλαδή αρνητική κλίση. Όταν συμβαίνει αυτό προβλέπεται ύφεση στην οικονομία. Εάν η καμπύλη ήταν απότομη και ανερχόμενη θα προσδοκάτο ισχυρή οικονομική άνοδος και εάν ήταν ανερχόμενη και μη απότομη δε θα αναμένονταν σημαντικές μεταβολές στην οικονομία.

Όταν η καμπύλη είναι κατερχόμενη οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση για βραχυπρόθεσμα ομολογα σε σύγκριση με μακροπρόθεσμα ομόλογα (24% από το μονοετές και 18,42% από το εικοσαετές) κι αυτό διότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές προβλέπουν υψηλότερους κινδύνους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο πληθωρισμός θα πλήξει περισσότερο τους αδύναμους, θα μεγαλώσουν οι εισοδηματικές ανισότητες

Οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες στη Ρωσία δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα πληρώσει τις επιπτώσεις ενός κύματος ανόδου των τιμών. Ο πληθωρισμός ανερχόταν στο 9,2% το Φλεβάρη και αναμένεται σε διψήφια επίπεδα για φέτος. Ειδικότερα το 20% των πλουσιότερων Ρώσων κατέχει περίπου το μισό παραγόμενο εισόδημα ήτοι το 46,20% (ενώ με βάση την εισοδηματική ισότητα θα έπρεπε να κατέχει το 20%), όταν στη χώρα μας το 20% των πλουσιότερων Ελλήνων κατέχουν το 38,9% του εισοδήματος. Αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλες ανισότητες που επικρατούν στη Ρωσία που θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Facebook Comments