Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πατάξει τα φαινόμενα βίας στον αθλητισμό αλλά και της εγκληματικότητας στο σύνολο της χώρας, εξέφρασε από τη Βουλή, ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την οπαδική βία με αφορμή και τον τραγικό χαμό του 19χρονου Άλκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, τους ελέγχους που έχουν εντατικοποιηθεί στους όρους λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, ενώ έδωσε και λεπτομέρειες και για τον χώρο στον οποίο συγκεντρώνονταν οι φερόμενοι ως δολοφόνοι του άτυχου νέου.

«Σας ενημερώνω ότι ο στόχος μας για πάταξη της βίας και της εγκληματικότητας για την οικοδόμηση μιας αστυνομίας που θα είναι ταυτόχρονα φιλική στο πολίτη με πλήρη σεβασμό δημοκρατικής νομιμότητας και σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο οποίος ανέφερε αναλυτικά τους ελέγχους που έχουν γίνει τις 3 τελευταίες μέρες:

  • 1.215 έλεγχοι ατόμων
  • 312 παράνομοι μετανάστες, που στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων για την νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, μεταφέρθηκαν στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας,
  • 38 συλλήψεις ατόμων (12 για ναρκωτικά – 9 για παρεμπόριο – 2 για πλαστά έγγραφα – 1 φυγόποινος – 14 για παρακώλυση συγκοινωνιών και απείθεια.
  • 76 έλεγχοι καταστημάτων (βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, κατά παράβαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού)

Ο κ. Θεωρικάκος προειδοποίησε μάλιστα πως οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν και θα είναι αιφνιδιαστικοί. «Δεν προαναγγέλλονται γιατί δεν θα βοηθήσουμε το έγκλημα να προετοιμαστεί. Θα έρθει μια μέρα που θα πείτε μπράβο και εσείς γιατί το λέει και η ελληνική κοινωνία», είπε.

« Τη περίοδο από 1/9/21 ως 28/2/22 η λεγόμενη χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα σημείωσε πτώση 25-30% με την αντίστοιχη περίοδο 19-20 τη πρώτη περίοδο δηλαδή, πριν την καραντίνα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «δεν ισχυρίζομαι ότι είναι όλα τέλεια και καλά! Τέλεια και καλά υπάρχουν μόνο στο παράδεισο! Στη πραγματική ζωή η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά! Αποδεικνύεται ότι η εγκληματικότητα μειώνεται.

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του χουλιγκανισμού, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε πως η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτική πολιτική που οφείλεται στην ανάγκη του να αξιοποιηθεί το ζήτημα πολιτικά μήπως και « περιοριστεί η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων σας». Ειδικά για τη δολοφονία του Άλκη, ο υπουργός είπε πως ο χώρος στον οποίο μαζεύονταν οι δολοφόνοι του δεν ήταν αθλητική λέσχη, ούτε σύνδεσμος φιλάθλων ομάδας αλλά χώρος νοικιασμένος από δύο συγκεκριμένα άτομα. «Ένα γραφείο που δεν είχε απασχολήσει προηγουμένως κανέναν. Δεν υπήρχαν στοιχεία γι’ αυτούς που το είχαν νοικιάσει ότι εμπλέκονταν σε οποιαδήποτε υπόθεση», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους μέχρι τις 11/3 λέγοντας πως σε 1.789 περιπτώσεις, έγιναν 81 ανακλήσεις αδειών και σφραγίσεις χώρων και 19 συλλήψεις. «Θα μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πολλοί έλεγχοι έγιναν από την 1/2 ως 11/3. 932 έλεγχοι βεβαιώθηκαν 80 παραβάσεις και 69 ανακλήσεις, δηλαδή μετά τη δολοφονία του Άλκη! Αυτή είναι η αλήθεια! Η αστυνομία έκανε και πριν ελέγχους αλλά οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν τη τελευταία περίοδο», είπε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος προειδοποίησε επίσης πως όταν παρέλθει η περίοδος της δημιουργίας των νέων λεσχών- όπως προβλέπει ο νόμος- και πριν την έναρξη του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, η αστυνομία θα ελέγξει ξανά τους επίμαχους χώρους για την υλοποίηση των προβλεπόμενων. 

Facebook Comments