Οι ρωσικές επιθέσεις κατά της Μαριούπολης συνιστούν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διάρκεια παρέμβασής του στο κοινοβούλιο της Δανίας και κάλεσε την Ευρώπη να υπερασπιστεί τις αξίες της απέναντι στην Ρωσία.

«Αυτό που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μαριούπολη αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο συντελείται μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη» είπε, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι βομβαρδίζει σκοπίμως τα καταφύγια των αμάχων στην πολιορκημένη πόλη. «Ανατινάζουν καταφύγια γνωρίζοντας επακριβώς ότι πολίτες κρύβονται εκεί, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε.

Σήμερα το πρωί, ρωσικός βομβαρδισμός έπληξε την έδρα της περιφερειακής διοίκησης του Μικολάιφ, κοντά στην Οδησσό. «Σύμφωνα με ό,τι γνωρίζουμε τώρα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, 22 τραυματίσθηκαν και οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Δεν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι το Μικολάιφ, οι κάτοικοι του Μικολάιφ δεν αποτελούσαν απειλή κατά της Ρωσίας. Και, παρά ταύτα, όπως όλοι οι Ουκρανοί, έγιναν στόχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», κατήγγειλε.

«Τι μπορούμε να πούμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, την ώρα που δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που να μην έχει διαπραχθεί από τους κατακτητές;», αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις και για βιασμούς.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα την Χάγη ξεκίνησε τις 3 Μαρτίου έρευνα για τις καταγγελίες για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Facebook Comments