Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διευκρινίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως επανειλημμένα έχω γράψει, στο τέλος της τετραετίας, όπως είναι το ορθό θεσμικά, και τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσει και πάλι η Νέα Δημοκρατία.

Ο κύριος Μητσοτάκης διευκρίνισε με κατηγορηματικό επίσης τρόπο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η πρωτοφανής κρίση που διέρχεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ο κόσμος ολόκληρος.

Το εθνικά ωφέλιμο είναι εκ των πραγμάτων η αντιμετώπιση της ακρίβειας κυρίως στο χώρο της ενέργειας και των μεταφορών φέρνει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, συνεπεία της πρωτοφανούς πανδημίας και του τρομακτικού πολέμου στην Ουκρανία, που πλήττει όλη την Ανθρωπότητα.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που γράφουμε εδώ και βδομάδες ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν και μέσα στην άνοιξη, όπως κάποιοι υποστήριζαν, κυρίως από τον χώρο της αντιπολίτευσης, θα ήταν μια πολύ ανεύθυνη ενέργεια, που θα έπληττε και την οικονομία και την κοινωνία και εντέλει την ίδια την πατρίδα μας.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί τα πράγματα να είναι ακόμα χειρότερα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την κατάσταση της οικονομίας. Στους καιρούς της μεγάλης αβεβαιότητας που ζούμε ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Όμως οι προοπτικές που αυτή την  στιγμή διαγράφονται είναι ότι σε ένα χρόνο από τώρα, που θα λήξει η θητεία της παρούσας Βουλής, τότε τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα και θα έχουμε μπει σε μία νέα κανονικότητα.

Το να προτρέξει μια κυβέρνηση στις κάλπες σε αυτή την φάση θα ήταν αυτοκτονικό. Όταν μάλιστα οι επόμενες εκλογές, σύμφωνα με το νόμο, διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο εγγυάται ότι δεν μπορεί να προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση για να βγάλει την χώρα από το σημερινό δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολύ υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης οποίος δεν θα διακινδύνευε το μέλλον της πατρίδας μας για να εξυπηρετήσει κοντόφθαλμους πολιτικούς  ή κομματικούς στόχους. 

Για να προκληθούν πρόωρες εκλογές πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό διακύβευμα. Το οποίο σε αυτή τη φάση δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει μία ισχυρή πλειοψηφία 157 βουλευτών,  η οποία είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να έχει υπό τις παρούσες συνθήκες μια κυβέρνηση. Και ο κύριος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στα δυόμισι περίπου χρόνια που βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας ότι είναι ένας ηγέτης που μπορεί, με την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, να κυβερνήσει αποτελεσματικά την χώρα, παρά τις τρομακτικές συνθήκες, που επικρατούν στην ανθρωπότητα την τελευταία διετία.

Η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, σχεδιάζει να στήσει κάλπες μετά το Πάσχα του 2023. Χωρίς βέβαια να αποκλείεται να πραγματοποιηθούν για λόγους εθνικής ανάγκης οι εκλογές το φθινόπωρο του 2022. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι οι εκλογές φέτος τον Μάιο ή τον Ιούνιο, καθώς η χώρα θα εισέρχεται και στην τουριστική περίοδο που είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της οικονομίας της, αποκλείονται. Αυτό που προέχει είναι η ομαλή και σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και δοκιμασίες της πρωτοφανούς εποχής.

Facebook Comments