Την ανάγκη για προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης λόγω της αχαρτογράφητης συγκυρίας χωρίς να αμφισβητείται ο φιλόδοξος στόχος της μείωσης των εκπομπών τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα εγκαίνια του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα των ΕΛΠΕ ισχύος 204 μεγαβάτ (MW).

Ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε προσαρμογή του πλάνου της απολιγνιτοποίησης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια αχαρτογράφητη συγκυρία θα πρέπει η πολιτική να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό της προσανατολισμό. Όπως είπε, οι όποιες προσαρμογές δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσωρινά λόγω της κρίσης, η ενέργεια από λιγνίτη είναι πιο φθηνή ωστόσο αυτό αποτελεί λύση ανάγκης

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λιγνίτη ως ένα προσωρινό μέτρο. Στο πλαίσιο αυτό η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, ενώ αν χρειάζεται θα μείνουν ανοικτές για πιο πολύ και οι παλιότερες λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου 5 και της Μελίτης. Αυτό θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η προσαρμογή του εθνικού σχεδίου δεν καθυστερεί και δεν αναβάλλει τη δίκαιη μετάβαση και απολιγνιτοποίηση. “Αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή και δικό μου στοίχημα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Facebook Comments