Ευκαιρίες από την αναταραχή που έχει πλήξει τα ελληνικά ομόλογα λόγω της “στροφής” της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντοπίζει η Société Générale.

Σε νέο σημερινό flash note της η γαλλική τράπεζα σημειώνει πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διέψευσε ουσιαστικά τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022, ενώ οι αποδόσεις τους συνέχισαν να αυξάνονται από τότε.

Ωστόσο, από τις 28 Μαρτίου, τα 15ετή και τα 20ετή ελληνικά ομόλογα έχουν ακριβύνει κατά 60 μονάδες βάσης σε όρους z-spread (διαφορά μηδενικής μεταβλητότητας), ενώ το 5ετές τμήμα της καμπύλης έχει υποχωρήσει μετά από το “άνοιγμα” του 7ετούς ομολόγου – τίτλους ουσιαστικά 5ετούς διάρκειας- την περασμένη εβδομάδα. Ως αποτέλεσμα, το τμήμα τη καμπύλης στις διάρκειες 5-15 ετών και 5-20 ετών έχει επιπεδοποιηθεί. “Αυτή η διαταραχή της καμπύλης είναι πιθανό να είναι προσωρινή, καθώς δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την δικαιολογεί, εκτός από τη χαμηλή ρευστότητα της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Société Générale συστήνει την αγορά 5ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης 22 Απρίλιου 2027) και την πώληση 15ετών ή 20ετών ελληνικών ομολόγων (λήξης 30/1/37 ή 30/1/42) και το ακριβώς αντίθετο στα swaps, καθώς αναμένει τις καμπύλες στο τμήμα 5-15 ετών και 5-20 ετών να γίνουν εκ νέου πιο steep, πιο υγιής δηλαδή, με ανοδική κλίση.

Στους κινδύνους για τα ελληνικά ομόλογα, η SocGen τοποθετεί την περιορισμένη ρευστότητα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments