Να ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι στη χειρότερη φάση της πολιτικά, καθώς, μπορεί να βγήκε σχετικά αλώβητη από τη διαχείριση κρίσεων, αλλά την πατάει με τους εκρηκτικούς λογαριασμούς του ρεύματος. Και κάπως έτσι στο Μέγαρο Μαξίμου από το τι έπαθαν προηγούμενοι κυβερνώντες με τον ΕΝΦΙΑ και λοιπές ιστορίες.

Είναι η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση ως τώρα η καλύτερη δυνατή; Όχι. Από την άλλη, όμως, ποιος μπορεί να πει ότι ξέρει την καλύτερη λύση; Ποιος μπορούσε να εγγυηθεί, δηλαδή, ότι μια παρέμβαση που πριν από δύο μήνες φάνταζε αξιοσημείωτη και τώρα είναι αστεία, δεν θα εξαντλούσε τις δυνατότητές μας; Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο τι μέτρα παίρνεις, ποιοτικά και ποσοτικά, αλλά και πότε τα παίρνεις.

Τώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα για το ρεύμα και θα πάρει μέτρα για το ρεύμα. Αν δεν πάρει, θα είναι πολιτική αυτοκτονία, κάτι σαν τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου δηλαδή. Ναι, τα μέτρα θα είναι ακριβά και θα πονέσουν τον προϋπολογισμό, αλλά η εναλλακτική είναι να έχεις εξοργισμένους συνταξιούχους και ανθρώπους του μεροκάματου να κλαίνε έξω από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους με τους εκκαθαριστικούς στα χέρια. Που πλέον, για να ανοίξεις τον λογαριασμό, πρέπει να έχεις είτε έναν αιθέρα είτε ένα γεμάτο ποτήρι ουίσκι από δίπλα, για να πιεις γρήγορα μια μεγάλη γουλιά.

Η ακρίβεια είναι ο «δράκος» του κατά καιρούς αντιπολιτευόμενου. Και ο ίδιος, σαν άλλος Αϊ Γιώργης θα έρθει και θα τον σκοτώσει μέσα σε μια στιγμή

Κάπου εδώ, όμως, αρχίζουν τα φαιδρά. Το πανευρωπαϊκό φαινόμενο της ακρίβειας και οι διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας «πλασάρονται» ως «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ποιος είναι ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή; Ότι, εμφορούμενος από κάποιο πρωτοφανές βίτσιο, ο πρωθυπουργός θέλει να τον βρίζουν καταναλωτές με τους λογαριασμούς ανά χείρας; Αντλεί η κυβέρνηση κάποια ανεξήγητη ευχαρίστηση από το να «τιμωρεί» τους οικιακούς καταναλωτές με αυξήσεις εκατοντάδων ευρώ; Ή, προκειμένου να «κάνει το χατίρι» στους ιδιώτες παρόχους, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αυτοκτονήσει πολιτικά; Καμία από τις τρεις εναλλακτικές δεν βγάζει νόημα, κι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να πατάξει την ακρίβεια. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα έχει την ευκαιρία του, θα την πατάξει την ακρίβεια την επόμενη στιγμή. Και αυτό είναι δέσμευση!

Η ακρίβεια είναι ο «δράκος» του κατά καιρούς αντιπολιτευόμενου. Και ο ίδιος, σαν άλλος Αϊ Γιώργης θα έρθει και θα τον σκοτώσει μέσα σε μια στιγμή. Το ζήτημα είναι το εξής: οι πολίτες μπορεί να είναι αγανακτισμένοι με το κύμα της ακρίβειας, αλλά έχουν πάθει και έχουν μάθει αρκετά, ώστε να μην πιστεύουν με τη μια τις εύκολες λύσεις που κάποιοι διακινούν ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα.

Υ.Γ. Η υπόθεση να γίνει μάθημα για ορισμένους κυβερνητικούς που, στις αρχές της κρίσης, πριν από τον πόλεμο, καλούσαν δημοσιογράφους και «γκρίνιαζαν» ότι τα κανάλια υποβάλλουν στους πολίτες το αίσθημα της ακρίβειας, δια της μόνιμης προβολής. Μπορεί οι «άλλοι» να διακινούν μονίμως ανεδαφικές εναλλακτικές, οι εγχώριες Αντουανέτες, όμως, καλό θα είναι να ρίξουν λίγο νερό στο πρόσωπό τους και να συνέλθουν. Α, και να πάνε στο σούπερ μάρκετ.

Facebook Comments