Η προειδοποίηση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και ότι ζούμε σε συνθήκες εκτάκτων συνθηκών που ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξουν, επιβεβαιώνει αυτό που γράφω εδώ και μέρες ότι στην ουσία η ανθρωπότητα κι ιδίως η Ευρώπη, ζούμε σε μια άτυπη πραγματικότητα ενός ιδιότυπου παγκοσμίου πολέμου.

Ο γερμανός καγκελάριος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμα και περιορισμένη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, κάτι που μοιραία προκαλεί εφιάλτες σε όλους τους κατοίκους της Ευρώπης. Και δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας καλεί τους πολίτες να προμηθευτούν τρόφιμα και νερό και να τα αποθηκεύσουν για 10 μέρες.

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ουδέποτε άλλοτε η γενιά μας έχει ζήσει, η αβεβαιότητα κι η ρευστότητα επικρατούν. Η ανθρωπότητα, κι ιδίως η Ευρώπη, πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά. Κι ουδείς μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον. Αυτή η αναστάτωση είναι μοιραίο να προκαλεί τεράστια αύξηση των τιμών των αγαθών και κυρίως να πλήττει τις αγορές, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Αυτό έχει ως συνέπεια τον μεγαλύτερο πληθωρισμό που έχει πλήξει τον δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Η Ευρωζώνη έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από συστάσεως της.

Η ανθρωπότητα, κι ιδίως η Ευρώπη, πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά

Οι πολίτες όλων των δυτικών χώρων είναι μοιραίο να δυσανασχετούν και να δυσφορούν εξαιτίας αυτών των μεγάλων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες. Και στην Ελλάδα, οι έλληνες δυσκολεύονται πάρα πολύ να αντιμετωπίσουν την επιβαρυμένη καθημερινότητά τους εξαιτίας της ακρίβειας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πράττει ότι είναι δυνατόν μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή ακρίβεια, η οποία είναι εξολοκλήρου εισαγόμενη. Το γενναίο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί για την μείωση το λογαριασμό του ρεύματος, που ήταν πράγματι το μεγαλύτερο φορτίο που φέρουν οι πολίτες τους τελευταίους μήνες, είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει όλους, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Χρειάστηκε πολύς κόπος,  μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην εξαντληθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και ταυτόχρονα να υπάρξει μια ισχυρή παρέμβαση στον χώρο της παραγωγής και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους και να μην προσπαθούν στην αντιπολίτευση να το εκμεταλλευτούν για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Δεν σας κρύβω ότι ο κάθε σοβαρός πολίτης αυτής της χώρας δυσανασχετεί όταν ακούει στελέχη της αντιπολίτευσης, ιδίως από τον ΣυΡιζΑ, να υποστηρίζουν ότι η ακρίβεια, η οποία πλήττει την Ελλάδα, όπως όλο τον κόσμο, είναι προϊόν των πολιτικών του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. Είναι μια μικροκομματική και λαϊκίστικη προσέγγιση, η οποία δεν εξυπηρετεί ούτε την κοινωνία μας ούτε το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πατρίδας μας. Με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προσεγγίσουν αυτήν την μεγάλη απειλή, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, για να διασώσουμε και να προοδεύσουμε την πατρίδα μας. Ο λαϊκισμός  είναι μεγάλη ανευθυνότητα σήμερα, στους πολύ κρίσιμους καιρούς, που ζούμε. Και η αντιπολίτευση αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων για μια ακόμη φορά.

Facebook Comments