Πώς να κάνετε το γάμο σας να πετύχει; Πως να γίνετε μια καλή/ένας καλός σύζυγος;

Παντού manual… Για όλα manual. Σημεία των καιρών, άλλωστε.. Δεν έχουμε χρόνο για υψηλού επιπέδου αναλύσεις, ούτε για τακτικές και θεωρίες αμφιβόλου αποτελέσματος… Αλλά δεν είναι πάντα όλα στο χέρι μας….

Ας καταπιαστούμε σήμερα, λοιπόν, με αυτό το θέμα. Αυτό, ναι, που κάνει …τζιζ. Αυτό που πλέον συχνά καταλήγει σε διαζύγιο. Αυτό, που ίσως ακόμα χειρότερα, καταλήγει σε ψυχροπολεμικό κλίμα μέσα στο σπίτι ή και σε εμπόλεμη ζώνη, στην οποία το ζευγάρι παίζει την καθημερινότητα του από τα χαρακώματα…

Αλλά ας αποφύγουμε τις οδηγίες χρήσης αυτή τη φορά ή τις θεωρίες και τις συμβουλές. Γιατί τώρα ήρθε και η επιστήμη της βιολογίας να μιλήσει για τον γάμο. Ήρθε να εξηγήσει ότι η ορμόνη ωκυτοκίνη είναι η κυρίως υπεύθυνη σε μεγάλες ποσότητες για την ευτυχία ενός γάμου ή, αν εκλείπει, για την αποτυχία του.

Μάλιστα. Ε, τότε να ψεκαστούμε.. Αλήθεια το λέω. Άλλωστε στο πείραμα για τη σχετική έρευνα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία ψέκασαν με σπρέι την ορμόνη αυτή, στη μύτη 40 ανδρών και τους έκαναν αμέσως τομογραφία εγκεφάλου, ενώ παράλληλα τους έδειχναν φωτογραφίες της συζύγου τους και κάποιας άλλης ελκυστικής γνωστής τους. Και συγχρόνως, άλλους άνδρες τους ψέκασαν με εικονικό σπρέι. Ποιοι πέρασαν τις εξετάσεις; Μαντεψτε! Εκείνοι που ψεκάστηκαν με κανονική ωκυτοκίνη και για τους οποίους ο τομογράφος έδειξε αντίδραση μόνο όταν κοιτούσαν τις μόνιμες συντρόφους τους! Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ξεκάθαρο: η ορμόνη αυτή εκ κρίνεται και δρα μόνο όταν τα ζευγάρια αγαπιούνται και έχουν δεθεί για καιρό, όχι όταν απλώς έλκονται από άτομα, με τα οποία δεν έχουν μοιραστεί την καθημερινότητα τους, αλλά απλώς γνωρίζονται.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια, λοιπόν, για το προφανές και απλό αυτό νόημα: μην καταπιέζετε τον εαυτό σας χωρίς λόγο, μην υποδύεστε τον ή την κατατρεγμένο /-ή από τις υποχρεώσεις του έγγαμου βίου, ηρεμήστε, θυμηθείτε πώς νιώθατε τον πρώτο καιρό της σχέσης σας με το έτερον ήμισυ, και τότε η ορμόνη ωκυτοκίνη θα απελευθερωθεί από μόνη της από τον οργανισμό… Και θα είστε μαζί, απλά και όμορφα!

Άλλωστε, ας θυμηθούμε ότι το δεύτερο όνομα της ωκυτοκίνης είναι η “ορμόνη της αγάπης”… Γι’ αυτό αφήστε την να δράσει στον εγκέφαλό σας και μη δυσκολεύετε τη ζωή σας. Απολαύστε ότι σας “στρώνει έδαφος” να δείξετε ανοικτά και με ειλικρίνεια την γλυκιά αδυναμία σας, το δέσιμό σας και την ανάγκη σας για τον δικό σας άνθρωπο…

Facebook Comments