Τη ζωή και τη δράση του Μαρίνου Αντύπα, του μεγάλου κοινωνικού αγωνιστή που έμεινε στην ιστορία ως ο υπερασπιστής των αγροτών, παρουσιάζει η εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, που θα κάνει πρεμιέρα απόψε στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 16/5, 21.00).

Η έρευνα της εκπομπής ξεκινά από τις πρώτες του επαφές με τους σοσιαλιστικούς κύκλους της πρωτεύουσας που επηρέασαν τη δράση του με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην Κρητική Επανάσταση. Ερευνητές μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και εξηγούν πώς ο Μ. Αντύπας βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του παλατιού με την διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητά του να αποτελεί απειλή για τις ανώτερες τάξεις. Ο Μ. Αντύπας πέρασε από πολλές δίκες για εξύβριση του παλατιού με μία από αυτές να καταλήγει στη φυλάκισή του. Μετά από τον διωγμό και την αναγκαστική μετοίκισή του στη Ρουμανία, ο Μ. Αντύπας κατάφερε να αποκτήσει γη στη Θεσσαλία, όπου κι εφάρμοσε νέα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των καλλιεργητών, φροντίζοντας για την ιατρική περίθαλψη των κολίγων, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους, αλλά και για τις συνθήκες εργασίες. Η δράση του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους γαιοκτήμονες της περιοχής, οι οποίοι σύντομα έγιναν φανατικοί εχθροί του.

Το τέλος του Μ. Αντύπα ήρθε πρόωρα. Δολοφονήθηκε από τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακού, μετά από μια αψιμαχία. Λέγεται πως οι τελευταίες λέξεις που ξεστόμισε ήταν: «ισότητα, αδελφότητα, ελευθερία». Ο δολοφόνος αθωώθηκε, καθώς θεωρήθηκε πως βρισκόταν σε σύγχυση τη στιγμή της επίθεσης. Η «Μηχανή του Χρόνου» εξετάζει τα στοιχεία που θέλουν τη δολοφονία του Αντύπα να είναι αποτέλεσμα συμβολαίου θανάτου. Παρά τον πρόωρο θάνατό του, o Μ. Αντύπας κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στους κολίγους της Θεσσαλίας και να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εξέγερση του Κιλελέρ και την αγροτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε νέο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» είναι διαθέσιμο on demand, για θέαση οποιαδήποτε στιγμή. Το επεισόδιο θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 22 Μαΐου στις 17.00.

Facebook Comments