Σε μια περίοδο που η Άγκυρα φιλοδοξεί να πετύχει μια επαναπροσέγγιση με τη Δύση, χωρίς όμως να διαταράσσει τη σχέση της με τη Μόσχα, σε έναν ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου», η καθαρή στάση και θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές και τις τοποθετήσεις του στην Ουάσιγκτον δεν άρεσε καθόλου στην Άγκυρα.

Στο παρασκήνιο, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε με σαφήνεια όσους… έπρεπε για τις τουρκικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει άριστα την περιοχή μας, τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Το ίδιο έκανε και στη Νάνσι Πελόζι και σε Αμερικανούς Γερουσιαστές.

«Όσα έχει στο μυαλό της η Άγκυρα δεν θα περάσουν εύκολα από την Ουάσιγκτον», λέει ανώτερη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή με φόντο κυρίως το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση των F-16, αλλά και την προμήθεια νέων τέτοιων αεροσκαφών.

Η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι κάτι τέτοιο, όσο και να θέλει το State Department να δώσει «κάτι» στην Άγκυρα, δεν περνά από τη Γερουσία, όσο και αν η Τουρκία κάνει προσπάθειες μέσω εταιριών lobbying να αλλάξει τις ισορροπίες.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η «σπουδή» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «παραπονεθεί» στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν για «απώλεια ισορροπιών», υπέρ της Ελλάδας. «Είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία, και θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί», είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση. Και μπορεί οι ΗΠΑ να μην θέλουν να «χαρίσουν» την Τουρκία στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον, όμως, δεν φαίνεται έτοιμη για γενναίες παραχωρήσεις ή έστω για τις παραχωρήσεις του βεληνεκούς που επιδιώκει η Άγκυρα.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments