Όλες οι δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό, επιβεβαιώνουν την διαπίστωση που κάνουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε εμείς οι έλληνες πολίτες, είναι η μεγάλη αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα εξανεμίζει το εισόδημα μας. Είναι μοιραίο πολύ συμπολίτες μας να αγανακτούν από την κατάσταση αυτή, διότι σίγουρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε πολλές από τις μεγάλες απαιτήσεις της ζωής τους. Και μην ξεχνάμε ότι εμείς οι έλληνες έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία 10- 12 χρόνια εξαιτίας της τεράστιας οικονομικής κρίσης του 2010.

Όμως, τούτων λεχθέντων, πρέπει να δούμε την κατάσταση, που διαμορφώνεται, ψύχραιμα, ρεαλιστικά, με υπευθυνότητα και κατά το δυνατόν με σχέδιο. Το 2010, η μεγάλη οικονομική κρίση, που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία ήταν αποτέλεσμα της de facto χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και της περιοριστικής πολιτικής, που υποχρεώθηκε να ακολουθήσει, κι υπό την πίεση των δανειστών του, για να μην υπάρξει και η τυπική του πτώχευση, που θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση του, με ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες για την χώρα και τον λαό της.

Σήμερα, η μεγάλη ακρίβεια, που συναντούμε στην Ελλάδα, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με λάθη και αστοχίες του κράτους ή με κατάρρευση της εγχώριας οικονομίας. Αντιθέτως, η αξιοπιστία του κράτους και της οικονομίας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν διαρκούσης της μνημονιακής περιόδου. Απόδειξη ότι η Ελλάδα εντός του καλοκαιριού βγαίνει από την αυστηρή εποπτεία και μέχρι τέλους του έτους αναβαθμίζεται η πιστοληπτική της ικανότητα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

Το μόνο πραγματικό πρόβλημα, που απειλεί να εκτροχιάσει και την ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία είναι η ακρίβεια, που είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Κι είναι καθαρά εισαγόμενη. Σήμερα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την χειρότερη διεθνή συγκυρία από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της πανδημίας του Covid 19, (δίχως ακόμα να έχει τελειώσει), και του πρωτοφανούς lockdown, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με αποτέλεσμα την μείωση της διεθνούς παραγωγής, την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μεταφορών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πρώτο στο κέντρο της γηραιάς μας ηπείρου από το 1945, με την εισβολή μιάς μεγάλης, παγκόσμιας δύναμης στα εδάφη μιας άλλης ανεξάρτητης χώρας. Στην ουσία μιλάμε για έναν υβριδικό παγκόσμιο πόλεμο, στον οποίον οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, ΗΠΑ και Ρωσία, πολεμούν δι’ αντιπροσώπων. Η συνέπεια αυτού του πολέμου είναι η μεγάλη αβεβαιότητα, που δημιουργεί και οι φόβοι για ακόμα και πυρηνικά πλήγματα στην Ευρώπη, κατάσταση, που προκαλεί διεθνή αναστάτωση, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας κι άλλων προϊόντα πρώτης ανάγκης (όπως τα σιτηρά εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής στην Ουκρανία και του πολέμου) στα ύψη. Αυξάνοντας τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση, ανάλογη με την ύφεση της δεκαετίας του 1930, και μιάς διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, που θα οδηγούσε σε λιμό τις πιο φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτιέρες.

Μπροστά λοιπόν σε μια τόσο αβέβαιη κατάσταση και στις τεράστιες διεθνείς αναταραχές, που προκαλούν η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από το 1973, η μείωση της παραγωγής αγαθών πρώτης ανάγκης και φυσικά το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, που πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο κι από το 1962 με την κρίση στην Κούβα, εμείς οι Έλληνες, όπως κι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο, βιώνουμε τις συνέπειες της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, της αβεβαιότητας και της ακρίβειας. Αλλά δεν είμαστε οι μόνοι. Παντού στον κόσμο, οι συνέπειες είναι παρόμοιες. Η Γερμανία κι οι ΗΠΑ, οι δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Δύσης, βιώνουν τις συνέπειες του μεγαλύτερου πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες.

Facebook Comments