Ο θετικός απόηχος που όλα δείχνουν ότι είχε στην κοινή γνώμη η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έδωσε νέα ώθηση στις επιδόσεις της κυβερνητικής παράταξης, η οποία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αισθάνονται οι πολίτες εξαιτίας της ακρίβειας, διευρύνει το προβάδισμα που την χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση.


Στην απλή πρόθεση ψήφου, όπως την κατέγραψε η εταιρία Marc σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στις 9,9 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι με τις αναγωγές το γαλάζιο προβάδισμα κυμαίνεται σε διψήφια επίπεδα.




προτηει12

Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 32% (από 31,7% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1% (από 22,6%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,2% (από 13,3%), το ΚΚΕ 5,7% (5,5%), η Ελληνική Λύση 4,6% (4,4%), το ΜέΡΑ 25 2,8% (3%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 2% (2,1%), η Εθνική Δημιουργία (Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης) 1,1%, άλλο κόμμα 3%, αναποφάσιστοι 9,8%.

Σαφές και άνετο είναι και το προβάδισμα που διατηρεί στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο οι θετικές γνώμες φθάνουν στο 48,7%. Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με 38,1, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος με 30,5%. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23,9%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (20,2%) και τελευταίος ο Γιάνης Βαρουφάκης (17,2%).

dimo1
dimo2

Ένας στους τρεις θέλει κυβέρνηση ΝΔ

Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 27,1%, αυξημένο από την προηγούμενη μέτρηση) θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 12,4% (έναντι 13,2% στην προηγούμενη μέτρηση). Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει το 13% (αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το 9,6% της προηγούμενης έρευνας), συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 14,2% (από 14,4%) ενώ κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλει το 8,8%.

Την ίδια ώρα, πάνω από τους μισούς πολίτες (ποσοστό 55,5%) θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ το 41,1% το φθινόπωρο.

επιτηιμια12

Σε ερώτημα σχετικό με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 60% ότι ήταν θετική ή μάλλον θετική, έναντι στο 32,9% περιορίζονται όσοι είδαν το ταξίδι του πρωθυπουργού αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Η ακρίβεια αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 81,6% ( έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης), ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί σε ποσοστό 58,1% (έναντι 77,4%) και η εγκληματικότητα στην τρίτη θέση με 33,7% (έναντι 17,7). Το θέμα της πανδημίας έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς από το 40,7% σε προηγούμενη μέτρηση, είναι πλέον στο 24,4%. Ακολουθούν τα εθνικά- ελληνοτουρκικά (22,6%), οι φυσικές καταστροφές (13,2%) και το μεταναστευτικό (8,5%).

akrivia12

«Σαφάρι» επενδύσεων στο Νταβός

Τα ερύματα της δημοσκόπησης της Marc βρήκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός της Ελβετίας, όπου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είχε σειρά συναντήσεων με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρωθυπουργός στην έναρξη της συνάντησης επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση που είχε κατόπιν με τον ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Dalio αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός στη συναντήθηκε με τον Jared Cohen, διευθύνοντα συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις. Και έκλεισε τη μέρα του με συνάντηση την οποία είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.

Οι πράσινες πολιτικές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκεί ο ίδιος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστες έδωσαν απαντήσεις στις τρεις κύριες, εισαγωγικές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για την πράσινη ατζέντα που αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του κυβερνητικού του και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί κίνδυνο εκτροχιασμού για την επιτυχία των κλιματικών στόχων της Ευρώπης.

Η πράσινη μετάβαση και η υλοποίηση της πράσινης ατζέντας αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Επισήμανε κατόπιν ότι η κυβέρνησή του έχει εξ αρχής τοποθετήσει τις πράσινες πολιτικές στην καρδιά της ατζέντας της, έχοντας ως γνώμονα αφενός την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου τα απτά οφέλη για τους πολίτες, ενώ παρέθεσε ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπογράμμισε ακόμα τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Πηγή: Protothema.gr

Facebook Comments