Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα κορυφωθούν νωρίτερα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που περίμενε προηγουμένως η Capital Economics.

Τον Απρίλιο, η Capital Economics είχε σημειώσει ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές θα αυξάνονταν περαιτέρω καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν στη νομισματική σύσφιξη. Είχε εκτιμήσει επίσης ότι αυτές οι αποδόσεις θα κορυφωθούν γύρω στα μέσα του 2023, όταν και θα έκλειναν οι κύκλοι σύσφιξης των περισσότερων κεντρικών τραπεζών.

Μέρος αυτής της εκτίμησης έχει αποδειχθεί σωστό, όπως τονίζει. Πράγματι, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες. Αυτό φαίνεται ότι αντανακλούσε κυρίως αυξήσεις στις προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής βραχυπρόθεσμα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν την ομαλοποίηση της πολιτικής.

“Ωστόσο, η ταχύτητα του sell-off στις αγορές ομολόγων μας εξέπληξε”, επισημαίνει ο οίκος. Αν και οι αποδόσεις παραμένουν γενικά κάτω από τα επίπεδα στα οποία περίμενε ότι θα κορυφωθούν, είναι πάνω από τους στόχους της για το τέλος του 2022. Εν τω μεταξύ, πλέον αποτιμά ολοένα και πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η Capital Economics επισημαίνει πέντε σημαντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων στο εξής, με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πρώτον, πιστεύει ότι το ξεπούλημα των ομολόγων θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία από προηγούμενους κύκλους σύσφιξης των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις τείνουν να κορυφώνονται κοντά στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων και αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες γενικά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια τους επόμενους έξι μήνες.

Δεύτερον, αναμένει ότι οι αποδόσεις 10ετών ομολόγων θα κορυφωθούν γύρω στο τέλος του τρέχοντος έτους, αντί στα μέσα του 2023. Αυτό αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι πλέον αναμένει ότι η αυστηροποίηση στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές θα τελειώσει στις αρχές του 2023 ή ακόμα και στα τέλη του 2022. Αντίθετα, προηγουμένως ανέμενε ότι οι κύκλοι σύσφιξης θα τελείωναν στα μέσα του 2023.

Τρίτον, σε ορισμένες περιοχές, αναμένει επίσης ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας την προσδοκία της ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από ό,τι πίστευε προηγουμένως. Για παράδειγμα, τώρα προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ και των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα κορυφωθούν στο 4% και 2,25%, αντίστοιχα (από 3,75% και 1,75% πριν).

Τέταρτον, οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αναμένουν νομισματική χαλάρωση. Οι αρχικές μειώσεις στις αποδόσεις θα είναι σχετικά μέτριες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρωζώνη, καθώς οι κύκλοι χαλάρωσης δεν θα ξεκινήσουν πριν το 2024 το νωρίτερο. Αντίθετα, αναμένονται πιο σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις στον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την πολιτική νωρίτερα.

Πέμπτο, τα spreads της ευρωζώνης θα διευρυνθούν περαιτέρω φέτος, πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024. Την τελευταία βδομάδα έχουν πάντως μειωθεί καθώς η ΕΚΤ φάνηκε πιο πρόθυμη να παρέμβει για να αποφευχθεί ο “κατακερματισμός”. Ωστόσο, η Capital Economics πιστεύει ότι η προοπτική νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και η επιδείνωση της όρεξης για risk assets γενικά θα ασκήσουν σημαντική ανοδική πίεση στα spreads της περιφέρειάς φέτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια αρκετά απεριόριστη δέσμευση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα του Νότου θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει μια νέα άνοδο των spreads. H C.E. πιστεύει ότι θα αναλάβει τελικά μια τέτοια δέσμευση, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος και περισσότερος πόνος στις περιφερειακές αγορές ομολόγων για να το κάνει.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments