Μπορεί ο κ. Ερντογάν να απέφυγε να θέσει τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, έχοντας λάβει τα απαραίτητα μηνύματα και από τον διεθνή παράγοντα, εντούτοις φαίνεται ότι τα έθεσε στις διμερείς του επαφές.

Ο κ. Μπάιντεν, όμως, άριστος γνώσης των ισορροπιών στην περιοχή μας και πρόσφατα ενημερωμένος και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλο το φάσμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, έβαλε στον «πάγο» τα όποια σχέδια του κ. Ερντογάν, στέλνοντας μήνυμα για μείωση της έντασης και «διατήρηση της σταθερότητας σε Αιγαίο και Συρία».

Οι δύο περιοχές δεν είναι τυχαίες, καθώς είναι στο αναθεωρητικό στόχαστρο του κ. Ερντογάν και οι ΗΠΑ δεν θέλουν αναταραχή στο Αιγαίο, όπως δεν δίνουν και το πράσινο φως για μια τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία.

Η παρέμβαση Μπάιντεν έχει την αξία της, με δεδομένο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενέδωσε εν τέλει στην πολιορκία του κ. Ερντογάν και του έκανε το χατίρι να συναντηθούν, μιας και αυτός με τη σειρά του υποχώρησε από το «βέτο» για Φινλανδία και Σουηδία.

Όμως, δεν χαρίστηκε στον Τούρκο πρόεδρο, ούτε του επέτρεψε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, στέλνοντας το μήνυμα ότι η όξυνση της έντασης δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα. Οι ΗΠΑ, άλλωστε, δεν επιθυμούν σε μια τέτοια συγκυρία αστάθεια και νευρικότητα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχικές τουρκικές διαρροές, ο κ. Ερντογάν θα έθετε στον κ. Μπάιντεν ζήτημα για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η τουρκική προεδρία δεν διαφώτισε παραπάνω το κοινό επί του ζητήματος, ενώ οι Αμερικανοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφερθούν σε μια παρέμβαση που γι’ αυτούς είναι κεφαλαιώδους και στρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Όσο για την ανάγκη αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, μπορεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και το State Department να επιθυμούν σφόδρα κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου δεσπόζει ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

ΓΕ

Facebook Comments