Χωρίς σταματημό είναι η προέλαση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/7) και κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Σαχτούρια, Κρύα Βρύση και Αγιος Γιώργης, από τον δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας.

Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις πτήσεις, με το πρώτο φως της ημέρας για να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη τη νύχτα. Οι ριπές του ανέμου δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών αφού σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 70 χιλιόμετρα την ώρα. Σήμερα η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά.

Οπως είπε στο OPEN, «είμαστε ανήσυχοι για την φωτιά» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα οριοθετηθεί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων. Η Πυροσβεστική δυσκολεύεται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, του πυροθερμικού φορτίου, όπως είπε ο κ. Τσικαλάς. Μέχρι στιγμής έχει καεί χορτολιβαδική έκταση, ελιές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Είναι δύσκολο να οριοθετηθεί αυτή η φωτιά, δυστυχώς. Κάηκε μεγάλη έκταση, ελιές, μελίσσια, πρόβατα. Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι. Πριν 15 χρόνια κάηκε ξανά η περιοχή» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου Γιάννης Ταταράκης.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία. Η φωτιά έχει περάσει εδώ και ώρες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες. Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές ώστε να μην κινδυνεύουν κυρίως από τους καπνούς.




Facebook Comments