Αύξηση στα ενοποιημένα έσοδα του β’ τριμήνου κατά 2,7% ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 7,2% και διαμορφώθηκε σε €332,8 εκατ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη, το Β’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε €849,6 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, στα €773,1 εκατ., αντανακλώντας την αυξημένη βάση σύγκρισης λόγω των πωλήσεων επιδοτούμενων συσκευών που πραγματοποιήθηκαν το Β’ τρίμηνο του 2021.

Οι ισχυρές επιδόσεις στην Κινητή, την Τηλεόραση και στις υπηρεσίες ICT συνεχίστηκαν στο τρίμηνο, ενώ σημειώθηκε ανάκαμψη στα έσοδα από περιαγωγή.

Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7% και διαμορφώθηκαν στα €78,2 εκατ., καθώς τα έκτακτα έσοδα από υπηρεσίες MVNO μαζί με τα υψηλότερα έσοδα από πωλήσεις συσκευών υπεραντιστάθμισαν την πτώση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας λόγω της μείωσης στα τέλη τερματισμού (MTR).

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, παρέμειναν σταθερά, παρά την αύξηση στο κόστος ενέργειας.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 7,2% σε €332,8 εκατ., οδηγώντας σε ένα περιθώριο 39,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 5,1%, στα €319,1 εκατ., και το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 41,3%, υψηλότερο κατά 130 μονάδες βάσης. Η κινητή στην Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) €13,7 εκατ., επηρεασμένη θετικά από έκτακτες προσαρμογές.

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων €144,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,6% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας το κόστος που σχετίζεται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €37,3 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2022, μειωμένη κατά 47,9% σε σύγκριση με Β’ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας την επίδραση στη βάση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που οφείλεται στη μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 24% σε 22% στο Β’ τρίμηνο του 2021.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε €167,8 εκατ., αυξημένες κατά 22,3% από το Β’ τρίμηνο του 2021, λόγω της ανάπτυξης του δικτύου FTTH που είναι σε πλήρη εξέλιξη και του κόστους για τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας ανήλθαν σε €162,3 εκατ. και €5,5 εκατ. αντίστοιχα.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε €159,9 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2022, μειωμένες κατά 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το περσινό τρίμηνο, στα €157,2 εκατ., καθώς η υψηλότερη κερδοφορία στο τρίμηνο αντιστάθμισε την αύξηση των επενδύσεων.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν €532,4 εκατ., μειωμένος κατά 32,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2021. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο ΟΤΕ άντλησε δανειακά κεφάλαια ύψους €300 εκατ. με δύο ισόποσες συμφωνίες των €150 εκατ. Η πρώτη μέσω ομολόγου στο πλαίσιο του υφιστάμενου Προγράμματος Έκδοσης Ομολόγων Μεσοπρόθεσμης Διάρκειας για ένα χρόνο και απόδοση 0,67%.

Η δεύτερη μέσω δανειακής σύμβασης με την EBRD, οκταετούς διάρκειας με επιτόκιο 1,561%, με σκοπό την χρηματοδότηση μέρους του πλάνου ανάπτυξης δικτύου Fiber to the Home (FTTH) στην ελληνική περιφέρεια.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ αποπλήρωσε ομόλογο στη λήξη του με εναπομείναν υπόλοιπο €375 εκατ. και απόδοση 2,375%. Ο ΟΤΕ καταφέρνει να μειώσει το κόστος δανεισμού μακροπρόθεσμα σε μία περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων στις αγορές.

Προοπτικές

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού αναμένεται να επηρεάσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο ΟΤΕ είναι εν μέρει προστατευμένος από ορισμένους πληθωριστικούς κινδύνους, ενώ αναμένεται να επωφεληθεί από τις ισχυρές επενδύσεις του σε προηγμένες υποδομές δικτύων, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή.

Η ανάπτυξη του δικτύου FTTH μαζί με την επέκταση του 5G επιτρέπουν στην Εταιρεία να προσφέρει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και να εστιάζει στην άριστη εμπειρία του πελάτη, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία της Εταιρείας για αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό, καθώς και τα νέα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να ενισχύσουν την αξία των προσφερόμενων υπηρεσιών και την πιστότητα των πελατών.

Επιπλέον, το πλούσιο αθλητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πρωταθλήματος Super League, αναμένεται να υποστηρίξει τη σταθερή αύξηση στους συνδρομητές τηλεόρασης.

Με τα δεδομένα αυτά και σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό το 2022, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, και ότι θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας για το έτος 2022.

Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, όσο και για τη δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον τομέα του ICT, η συμβολή του οποίου στα έσοδα του Ομίλου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους που έχει θέσει για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα €620 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε €600 εκατ. περίπου.

Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου. Το μέρισμα καταβλήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022.

Facebook Comments