Ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε ότι δεν αρκεί η «απλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία» αλλά ότι δήθεν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στα μέσα ενημέρωσης, στην δικαιοσύνη και στην ΕΥΠ.

Αυτή η δήλωση του κ. Τσίπρα έρχεται να «κουμπώσει» με παλιότερες δηλώσεις και δικές του και άλλων στελεχών του ΣυΡιζΑ ότι, όταν έρθουν ξανά στην κυβέρνηση, θα πρέπει να ελέγξουν πλήρως τους αρμούς της εξουσίας. Η τοποθέτηση αυτή ήταν μοιραίο να σοκάρει τους πραγματικά δημοκράτες πολίτες αυτής της χώρας. Διότι σε ένα κοινοβουλευτικό δημοκρατικό σύστημα η «απλή», κατά τον κύριο Τσίπρα, εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Τι άλλο μπορεί να υποδηλώνει αυτή η δήλωση; Μήπως μια εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν θέλω να το πιστέψω. Αλλά αν κάποιο κόμμα διατηρεί ακόμα τουλάχιστον παράξενες απόψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί το δυτικού τύπου δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό σύστημα, που βασίζεται στο Σύνταγμα και στο κράτος δικαίου, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι η αριστερά.

Σε μια δημοκρατία ο ανεξάρτητος τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης κι η ελευθεροτυπία είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες. Οι νόμοι ψηφίζονται από την εκάστοτε πλειοψηφία της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφαρμόζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και τις άλλες μορφές εκτελεστικής εξουσίας, όπως είναι η αυτοδιοίκηση, ελέγχονται κατά την εφαρμογή τους από τα αρμόδια δικαστήρια και σχολιάζονται ελεύθερα από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό το αυτονόητο σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία το αμφισβητούν άραγε ο κ. Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν θέλω να το πιστέψω. Αλλά όταν λένε ότι δεν αρκεί «η απλή εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων» σύμφωνα με την εκάστοτε βούληση του εκλογικού σώματος, που είναι το κυρίαρχο σε μια δημοκρατία, κι ότι θέλουν να «ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας», τότε αντιλαμβάνεστε ότι προκαλούν εντυπώσεις ότι θέλουν να επιχειρήσουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του πολιτεύματος. Κι αυτό είναι κι αντισυνταγματικό κι αντιδημοκρατικό.

Αυτή η συζήτηση, που άνοιξε από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται σε μια στιγμή δοκιμασίας για τους θεσμούς, εξαιτίας της αναμφίβολα δύσκολης υπόθεσης της υποκλοπής του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δηλώσει απερίφραστα την απόφασή τους να ρίξουν άπλετο φως σε αυτήν την υπόθεση, η οποία σε όλες οι λεπτομέρειες της πρέπει να γίνει γνωστή στον ελληνικό λαό, στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή στην Βουλή των Ελλήνων και στον Άρειο Πάγο. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτη. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει. Γιατί σε μια δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές στη λειτουργία των θεσμών. Κι αυτό θα γίνει.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα ο ΣυΡιζΑ, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση αυτής της υποκλοπής, η οποία είναι αναμφίβολα νομότυποι άλλα πολιτικά απαράδεκτη, για να κερδίσουν αντιπολιτευτικούς πόντους και πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε δοκιμασία και το πολιτικό σύστημα και γενικότερα την πολιτική ηρεμία και σταθερότητα που έχει η χώρα ανάγκη για να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης, της οικονομικής αναστάτωσης και της κοινωνικής αναταραχής, συνεπεία της μεγάλης ακρίβειας παγκοσμίως, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα σε Δύση κι Ανατολή.

Είναι τέτοια η τοξικότητα κι η ανευθυνότητα του αντιπολιτευτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα, που προσπαθεί με λύσσα, με πρωτοφανή ψέματα κι υπερβολές στα όρια της πολιτικής χυδαιότητας, που δεν ενδιαφέρεται για το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας, σε εποχές τόσο επικίνδυνες και χαλεπές για την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί ακόμα και να διχάσει τη ΝΔ, με ψεύδη. Νομίζει ότι μπορεί ακόμα και να αμφισβητήσει την ηγετική θέση του κ. Μητσοτάκη εντός του κυβερνώντος κόμματος. Άδικος κόπος. Διαδίδει ψευδώς ότι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αποστασιοποιούνται από τον κ. Μητσοτάκη ή ότι στρέφονται εναντίον του. Ουδέν αναληθέστερο. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι αρραγής κι η εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου της αδιαπραγμάτευτη.

Facebook Comments