Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύσσωμες οι δυτικές χώρες με επικεφαλής την Αμερική, δήλωσαν την συμπαράσταση τους στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν με υποσχέσεις να στείλουν στρατιωτικό οπλισμό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Ουκρανική κυβέρνηση εκτίμησε  ότι χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για να καλύψει τις στρατιωτικές και οικονομικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου με την Ρωσία και οι δυτικές χώρες ανταποκρίθηκαν με γενναιόδωρες υποσχέσεις.

Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό  βοήθειας έχει υπερβεί τα 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία των χρημάτων είναι για στρατιωτική βοήθεια, με πρώτη την Αμερική που δεσμεύτηκε  να στείλει στρατιωτικό οπλισμό αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 9 δις είναι για βαρέα  όπλα όπως τανκς, ρουκέτες, εκτοξευτές πυραύλων, οβίδες κλπ.  Οι άλλες δύο χώρες που δεσμεύτηκαν να στείλουν σημαντική βοήθεια σε όπλα είναι η Πολωνία και η Αγγλία όπου η αξία των όπλων υπολογίζεται σε 1,8 δις και 1,3 δις αντιστοίχως.  

Η Γερμανία και Γαλλία επίσης δεσμεύτηκαν να στείλουν όπλα αξίας 660 και 230 εκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως, όπως και πολλές άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες αν και σε πολύ μικρότερα μεγέθη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς δεσμεύτηκε να στείλει στρατιωτικό οπλισμό αξίας 130 εκατομμυρίων που είναι αρκετά σημαντικός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία και Πορτογαλία που υποσχέθηκαν στρατιωτική βοήθεια λιγότερη από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστρία, Ιρλανδία, Ελβετία, Τουρκία και Βουλγαρία δεν υποσχέθηκαν ουδεμία στρατιωτική βοήθεια.

Το μέγεθος της στρατιωτικής βοήθειας είναι πράγματι σημαντικό, αλλά η ουκρανική κυβέρνηση δείχνει να είναι δυσαρεστημένη καθώς πολλές χώρες έστειλαν μόνο μέρος του στρατιωτικού οπλισμού που έχουν υποσχεθεί. Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα που μέχρι σήμερα, παρέδωσε μόνο το 8% του στρατιωτικού οπλισμού που υποσχέθηκε.

Ίσως όμως η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παραπονιέται γιατί μερικές χώρες δεν έστειλαν ακόμη όλα τα όπλα που υποσχέθηκαν, και καλύτερα να δώσει εξηγήσεις τι συμβαίνει με τα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων που ήδη έλαβε από διάφορες χώρες σαν βοήθεια για τον πόλεμο με την Ρωσία.

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, από τα όπλα που ήδη οι διάφορες χώρες έχουν στείλει στην Ουκρανία, μόνο το 30% χρησιμοποιείται στις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια των Ρώσων. Περιέργως, κανείς δεν γνωρίζει που πήγε το άλλο 70%.  Ακόμη και η αμερικανική κυβέρνηση που ήδη έστειλε τα περισσότερα όπλα, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι δεν έχει ιδέα που πάνε τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία, με την δικαιολογία ότι δεν έχει σύστημα παρακολούθησης.

Μολονότι η ουκρανική κυβέρνηση και άλλες φιλικές χώρες διατηρούν στάση σιωπής και δηλώνουν άγνοια, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το 70% των όπλων που έλαβε η Ουκρανία σαν βοήθεια από άλλες χώρες, έχει πωληθεί στην μαύρη αγορά από στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης.

Οι υποψίες έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από μαρτυρίες διαφόρων παρατηρητών από άλλες χώρες που αποκάλυψαν ότι η πλειοψηφία των όπλων που λαμβάνει η Ουκρανία από άλλες χώρες για να πολεμήσει την Ρωσία, καταλήγουν στην μαύρη αγορά, γεμίζοντας τις τσέπες ορισμένων αξιωματούχων της ουκρανικής κυβέρνησης.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς η Ουκρανία είναι γνωστή σαν μία από τις πιο  διεφθαρμένες χώρες και στο παρελθόν διάφορα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναμειχθεί σε οικονομά σκάνδαλα. Αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι, όπου σύμφωνα με αποκαλύψεις από έγγραφα γνωστά σαν τα Pandora Papers, είναι αναμειγμένος σε διάφορα σκάνδαλα και χρησιμοποίησε ένα δίκτυο υπερβατικών εταιρειών για να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο.

Είναι άγνωστο αν και πότε οι χώρες που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία θα ενδιαφερθούν να ερευνήσουν τι συμβαίνει με την πλειονότητα των όπλων που ήδη έστειλαν. Η αμερικανική κυβέρνηση που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός όπλων στην Ουκρανία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα συνεχίσει επί αόριστο να εξοπλίζει την Ουκρανία με όπλα, μολονότι είναι ενήμερη ότι η πλειοψηφία των όπλων δεν χρησιμοποιείται στον πόλεμο αλλά πολύ πιθανόν πωλείται στην μαύρη αγορά.

Το πρόβλημα στην Αμερική είναι ότι είναι άγνωστο ποιός ή ποιοί κυβερνούν πλέον την χώρα καθώς ο Μπάιντεν είναι απλά μία μαριονέτα. Πάντως αυτοί που κινούν τα νήματα της εξουσίας, είναι φανερό ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα οικονομικά συμφέροντα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας,  που μέχρι σήμερα έχει εισπράξει δισεκατομμύρια σε κέρδη και έχει κάθε λόγο να μη σταματήσει ο πόλεμος.

Αναρωτιέμαι αν την ίδια άποψη ενδεχομένως συμμερίζονται και ορισμένοι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, που επιθυμούν επίσης την συνέχεια του πολέμου, καθώς έτσι κερδοσκοπούν από τις πωλήσεις όπλων που οι άλλες χώρες στέλνουν σαν βοήθεια στην Ουκρανία για τον πόλεμο  με την Ρωσία.

Το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δείξουν ενδιαφέρον να ερευνήσουν τι πράγματι συμβαίνει και που πράγματι πάνε τα όπλα.  Όμως για την ώρα, όλοι αδιαφορούν και προσποιούνται άγνοια που σημαίνει, ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί όσο ορισμένοι βλέπουν τον πόλεμο όλο και περισσότερο σαν εμπορική επιχείρηση.

Facebook Comments