Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά το τέλος των θερινών διακοπών των συμπολιτών μας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν αλλοιωθεί οι συνθήκες που επικρατούσαν στο πολιτικό σκηνικό πριν από την υπόθεση των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Κουκάκη.

Είναι φανερό ότι η πλειονότης των συμπολιτών μας συνεχίζει να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα, που τους θεωρεί ακόμα αποτελεσματικότερούς στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει η πατρίδα μας. Οι διαφορές που έχουν επέλθει τον τελευταίο μήνα δεν είναι σημαντικές για να ανατρέψουν την συνολική εικόνα που είχε και πριν από τον Αύγουστο το πολιτικό τοπίο. Υπάρχει μια απειροελάχιστη μείωση της απήχηση της Νέας Δημοκρατίας, και μια πολύ μικρή αύξηση των ποσοστών του ΣυΡιζΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αξιοσημείωτες αλλαγές. Ενώ στην παράσταση νίκης, που αποτελεί την πιο ουσιώδη πρόβλεψη για το ποιος θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣυΡιζΑ με συντριπτική διαφορά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα πρέπει να επαναπαύονται. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο χειμώνα ενεργειακά και από πλευράς ακριβείας, που είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που όλες οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν ότι αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο χειμώνας που έρχεται και η ακρίβεια, που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης. Είναι προφανές ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κριθεί από το πόσο σωστά θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η απήχηση της εξίσου τις κάλπες θα κριθεί από αυτό. Οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν κι αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι κυρίως εισαγόμενο πρόβλημα. Αλλά κακά τα ψέματα, αυτό που μετράει όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσεις είναι η τσέπη σου. Και η εκάστοτε κυβέρνηση σε περιόδους τόσο μεγάλης αναστάτωση μοιραία υφίσταται και τις εκλογικές συνέπειες. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν θα κρίνει τις εκλογές. Αλλά αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πείσει για την αποτελεσματικότητα της στον τομέα της ακρίβειας, τότε μπορεί να λειτουργήσει ως ένας ενισχυτικός παράγοντας φθοράς της.

Γι’ αυτό και η γραμμή που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και το κυβερνών κόμμα, είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και να καταστεί σαφές ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά ουδέποτε γνώριζε για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη και έχει πει όλη την αλήθεια. Αυτό το γνωρίζω προσωπικά καλά. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που τον στηρίζει χωρίς ενδοιασμούς.

Δυστυχώς, η τοξική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει ρήγματα με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που έχει την εντύπωση, λανθασμένη, ότι όλοι παρακολουθούν όλους, πιστεύει ότι η παρακολούθηση ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι χρέος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που συστάθηκε τις τελευταίες ημέρες να καταδείξει το ψευδές των ισχυρισμών αυτών. Είναι ιστορική της ευκαιρία να καταδείξει το έωλον των ισχυρισμών, υπερβολικών και μικροπρεπών, της αντιπολίτευσης, που επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το όλον θέμα.

Facebook Comments