Το αθηναϊκό ντέρμπι ολοκληρώθηκε με μεγάλο νικητή τον Παναθηναϊκό, που ξέφυγε τέσσερις βαθμούς μακριά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Σίγουρα, η βαθμολογία την τέταρτη αγωνιστική δεν δίνει τον τίτλο, παρουσιάζει ωστόσο με τον καλύτερο τρόπο, την παρούσα κατάσταση.

Το αποτέλεσμα, αλλά και οι τέσσερις διαδοχικές νίκες, επιβεβαίωσαν αυτό που είχαμε γράψει πριν την έναρξη της νέας σεζόν, ότι το «τριφύλλι» είναι ένα βήμα πιο μπροστά από όλους. Είναι πιο έτοιμη και οργανωμένη ομάδα. Το επόμενο στάδιο, είναι αυτό της ουσιαστικής διεκδίκησης του τίτλου και το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, απέδειξε ότι μπορεί να το επιτύχει.

Με εμφάνιση όπως αυτή της Κυριακής και ιδιαίτερα ανατροπή σε ένα ντέρμπι, ο κόσμος οφείλει να ονειρεύεται. Πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν, η αγαπημένη του ομάδα κάνει πρωταθλητισμό μετά από δώδεκα χρόνια; Η ΑΕΚ προηγήθηκε, κι όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε, έστω και με δύο πέναλτι να βγει νικητής. «Τα ντέρμπι, όπως και οι τελικοί κερδίζονται, δεν παίζονται», έχουν πει κατά καιρούς παίκτες και προπονητές του χώρου.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έκανε αυτό που του έχει μάθει ο προπονητής του. Απόλυτη συγκέντρωση, αφοσίωση στο πλάνο και υπομονή μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να «πληγώσει» τον αντίπαλο. Πήρε την κατοχή και σταδιακά απειλούσε την εστία του Στάνκοβιτς.

Ακόμη και μετά το τέρμα του Πινέδα, η προσήλωση στο σχέδιο παρέμεινε ακλόνητη. Αντιθέτως, οι πράσινοι αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να «φορτσάρουν». Μπήκαν ξανά στην κιτρινόμαυρη περιοχή και πήραν αυτό που ήθελαν. Ολική ανατροπή από το 40ο λεπτό μέχρι και το τέλος του ημιχρόνου. Είχαμε γράψει, για ταυτότητα, χαρακτήρα ομάδας και γενικά όλα αυτά που χρειάζεται μία ομάδα για να φτάσει στην επιτυχία. Όλα αυτά τα είχε ο Παναθηναϊκός και έτσι θα πορευτεί μέχρι το τέλος.

Και πάμε στην ΑΕΚ. Ο Ματίας Αλμέϊδα δεν έκανε κάτι περισσότερο από αυτό που μας έχει συνηθίσει. Παρέταξε μία ενδεκάδα σε σχηματισμό 4-2-3-1, με τακτική προσέγγιση να περιμένει τον αντίπαλο. Έδωσε τη μπάλα και με αδιάκοπη πίεση στην περιοχή στην αμυντική τετράδα του Παναθηναϊκού, ευελπιστούσε σε κάποια λάθος για να βρει το γκολ.

Το κατάφερε στον απόλυτο βαθμό. Και γι’ αυτό παίρνει άριστα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ένωση, βγήκε –για πρώτη φορά μετά από καιρό- με την κατάλληλη ψυχολογία για να κερδίσει ένα ντέρμπι. Ένιωθες ότι η ΑΕΚ έχει ένα πλάνο και ότι το υπηρετεί πιστά. Πρόοδος για ένα σύνολο, που την περσινή χρονιά έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο, με την αίσθηση ότι έχει χάσει πριν ξεκινήσει ο αγώνας.

Τον Αλμεϊδα τώρα τον μαθαίνουμε. Γι’ αυτό μας φαίνεται ποδοσφαιρικά ανορθόδοξο, να κάνει τέσσερις επιθετικογενείς αλλαγές στο 58ο λεπτό, με το σκορ μόλις στο 2-1. Στην πράξη, ούτε δικαιώθηκε, ούτε λάθεψε. Έκανε τρεις κλασικές ευκαιρίες, με Αραούχο δις και τον Λιβαϊ Γκαρσία στο τέλος, χωρίς να σκοράρει και δέχθηκε απολύτως λογικά, τις αντεπιθέσεις του Παναθηναϊκού, που σημάδεψε δύο φορές το δοκάρι.

Όπως για τον Παναθηναϊκό, που κάνει ξανά πρωταθλητισμό, έτσι και για την ΑΕΚ μπορούμε να πούμε, ότι βαδίζει στο σωστό δρόμο. Με την ώθηση του νέου γηπέδου θα δυναμώσει περισσότερο και με τον καιρό θα μπορεί να παίρνει παιχνίδια όπως αυτό στη Λεωφόρο.

Facebook Comments