Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, στο 5,6%, προχωρά ο οίκος S&P, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία στις 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης BIRCA για την αξιολόγηση του κρατικού κίνδυνου από τον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ωστόσο, ο οίκος τονίζει πως, παρά την ορατή πρόοδο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς κινδύνους, υποδηλώντας πως ο κλάδος αποτελεί ίσως το βασικότερο εμπόδιο για την πολυπόθητη αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η S&P, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν καλές παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και τον υψηλό πληθωρισμό. Μετά τη βαθιά συρρίκνωση το 2020 (9,0%) και την πολύ ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 (8,3%), προβλέπει πλέον ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,6% το 2022 και θα επιβραδυνθεί σε περίπου 1,8% το 2023.

Ο οίκος αναθεωρεί ανοδικά τη φετινή πρόβλεψη ανάπτυξης (από 3,5% προηγουμένως), παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ιδίως μέσω απότομων αυξήσεων στην ενέργεια και τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό, δεδομένου ότι οι άμεσοι εμπορικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένοι. Αναμένει ότι ο αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσιμος και τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Τα έσοδα στον κλάδο-κλειδί της Ελλάδας, τον τουρισμό, βελτιώθηκαν σημαντικά το 2021 και το 2022, υποδηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψή του θα στηρίξει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και θα συμβάλει στη σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα επιβαρυνθεί από τις σημαντικά υψηλότερες τιμές των εισαγωγών ενέργειας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments