Η μείωση του ενεργειακού κόστους θα απασχολήσει τη σημερινή έκτακτη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στην Πράγα. Στο τραπέζι θα τεθεί η πρόταση της Ελλάδας και τεσσάρων ακόμη χωρών για δυναμικό διάδρομο τιμών, ένα δηλαδή ευέλικτο πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Ο εν λόγω «μηχανισμός» θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές (Ρωσία) ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου. Επίσης προβλέπεται ότι εφόσον απαιτηθεί, οι συναλλαγές θα γίνουν σε πιο υψηλές τιμές από αυτές που θα καθορίζονται από τον «διάδρομο», με αντικειμενικό στόχο την «προσέλκυση» ποσοτήτων αερίου

Οι υποστηρικτές του μέτρου καλούνται να πείσουν όσες χώρες έχουν επιφυλάξεις (κυρίως του Βορρά) πως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην απειληθεί η επάρκεια του ανεφοδιασμού.

Με βάση την πρόταση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, το ολλανδικό χρηματιστήριο δεν θα έχει πλέον την τελευταία λέξη, αφού η τελική τιμή θα διαμορφώνεται ανάλογα και με τις τιμές του LNG που διαπραγματεύονται σε άλλα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τις πέντε χώρες, αυτό θα διασφαλίσει, υψηλές μεν, αλλά σχετικώς πιο λογικές τιμές στην ενέργεια, ενώ παράλληλα θα ικανοποιεί και την ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού για να μην παγώσει η Ευρώπη.

«Μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό. Ενωμένοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη δυνατή που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για τιθάσευση των τιμών ενέργειας. «Η Επιτροπή θα υποβάλλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία θα περιλαμβάνονται τρία στοιχεία: η μείωση των τιμών, η ύπαρξη ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον μηχανισμό και η έναρξη της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Facebook Comments