Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών που χρειαζόταν για να υποβάλει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να συμμετάσχει στην κούρσα, είχε συγκεντρώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής περί τις 60 υπογραφές, έναντι περισσότερων των 140 για τον Ρίσι Σουνάκ και 25 για την Πένι Μόρντοντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με τους δύο άλλους διεκδικητές της ηγεσίας σε μία προσπάθεια να τους πείσει να συνταχθούν μαζί του στην προσπάθειά του για την επιστροφή του στην ηγεσία.

Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής δήλωσε ότι αν και έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη, αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος διότι «αυτό είναι το σωστό».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρων, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η σωστή στιγμή», είπε.

Σην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει 102 υποστηρικτές. «Πιστεύω ότι βρίσκομαι σε θέση να εξασφαλίσω μία νίκη των Συντηρητικών το 2024 και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το εμπόδιο με 102 δηλώσεις υποστήριξης…και θα μπορούσα να υποβάλω αύριο την υποψηφιότητά μου. Είχα μεγάλες πιθανότητες να νικήσω στην εκλογή με τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αλλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών έφθασα δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν θα ήταν το σωστό. «Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι στέκεται όρθιος διεκδικώντας την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία. “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση”, ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter. “ Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός”.

Ανοιχτός φαίνεται πως απλώνεται μπροστά στον δισεκατομμυριούχο Ρίσι Σούνακ ο δρόμος για τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής Τρας για το «τιμόνι» των Συντηρητικών και της βρετανικής κυβέρνησης. Τα νούμερα δείχνουν καθαρό προβάδισμά του έναντι της έτερης υποψήφιας Πένι Μόρνταντ, αν και η ίδια δηλώνει ότι δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Οι υποψηφιότητες «κλείνουν» σήμερα Δευτέρα 24/10 στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Εάν η Μόρνταντ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη ενδεχομένως εκείνη την ώρα να ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και νέου πρωθυπουργού, του τρίτου για τη χώρα μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά εβδομάδων. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Ο Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με στενό συνεργάτη του εμφανίζεται συγκρατημένος λέγοντας ότι δεν λαμβάνει τίποτα ως δεδομένο, ωστόσο σύμφωνα με το BBC έχει τη στήριξη τουλάχιστον 147 βουλευτών, την ώρα που η Μόρνταντ, φέρεται να συγκεντρώνει μόνο διψήφιο αριθμό υποστηρικτών, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να την πτοεί. Η αντίδρασή της στις τελευταίες εξελίξεις ήταν να κάνει retweet δικό της άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι «μόνο μια ενωμένη, πειθαρχημένη και έντιμη κυβέρνηση θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις επόμενες γενικές εκλογές» κάτι που, όπως σημείωνε, μπορεί να επιτύχει.

Τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα βρετανικά ΜΜΕ δεν φαίνεται πάντως να αναμένουν άλλες εκπλήξεις και ετοιμάζονται για την έλευση Σούνακ.

Οι Times αναφέρουν ότι ο δρόμος για την πρωθυπουργία της Βρετανίας απλώνεται ανοιχτός μπροστά στον Ρισι Σουνάκ και θα μπορούσε να ονομαστεί ως διάδοχος της Τρας τη Δευτέρα.

Η i Newspaper αναφέρει ότι ο Σουνάκ είναι το φαβορί για το Νο 10 αφότου «μεγάλα ονόματα των Τόρις εγκατέλειψαν τον Μπόρις Τζόνσον». Πρόσθεσε δε ότι το στρατόπεδο της Μορνταντ πιστεύουν ότι μπορεί να συγκεντρώσει στο πρόσωπό της τους υποστηρικτές του Τζόνσον για να παραμείνει στην κούρσα.

Ο Guardian απέδωσε τις εξελίξεις στο ότι ο Τζόνσον δυσκολεύτηκε να λάβει την υποστήριξη αρκετών Συντηρητικών βουλευτών καθώς «αρκετά ανώτερα στελέχη του κόμματος προειδοποίησαν ότι μια επιστροφή του Τζόνσον θα οδηγούσε σε χάος και πρόωρες εκλογές».

Facebook Comments