Παρά τις αντιξοότητες του χρηματιστηριακού περιβάλλοντος, η ελληνική αγορά “στέκεται” υποδειγματικά, συνεχίζοντας να παρουσιάζει ανθεκτικότητα έναντι των διεθνών πιέσεων και να καταφέρνει να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που προκαλούν τα επεισόδια profit-taking ενδοσυνεδριακά.
Σημαντικό όπλο του Χ.Α είναι οι πολύ ισχυρή ανάπτυξη που εκτιμάται ότι θα σημειώσει η ελληνική οικονομία φέτος, με τις μέσες προβλέψεις να την τοποθετούν άνω του 6%, ενώ παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και οίκοι που βλέπουν οριακή ύφεση το 2023 – λόγω και της βέβαιης ύφεσης στην ευρωζώνη, ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών εκτίμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει ανάπτυξη, κοντά στο 2%, «νικώντας» πολλές οικονομίες της περιοχής.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης έχει τα αντανακλαστικά και τα περιθώρια, από πλευράς αποτιμήσεων, για μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, αλλά προϋπόθεση αποτελεί ένα υποστηρικτικό κλίμα στο εξωτερικό καθώς και η σημαντική ενίσχυση του τζίρου. Το ράλι του Άι Βασίλη που κάνει παραδοσιακά την εμφάνισή του στις αγορές στα τέλη του έτους, μπορεί να μην δώσει το «παρών» στο εξωτερικό, έχει ωστόσο πιθανότητες να επισκεφτεί την Ελλάδα, ίσως και νωρίτερα από τις γιορτές.
Τα πλεονεκτήματα του Χ.Α τα βλέπουν άλλωστε και οι διεθνείς οίκοι, με τα μηνύματα που δίνουν μέσα από τις πρόσφατες εκθέσεις τους να είναι ενθαρρυντικά. Εντωμεταξύ, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λειτουργεί επίσης υποστηρικτικά για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών οι οποίες και έχουν πιεστεί φέτος από την εκτόξευση του κόστους δανεισμού που έχει σημειωθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 4,3% από άνω του 5% που είχε βρεθεί πριν μερικές ημέρες, μετά και το ράλι που προκάλεσαν στην αγορά οι αποφάσεις της ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων τη συνέχεια, ενώ το QT – αν και θα έλθει, είναι ένα ζήτημα που θα αφορά το 2023.
Όπως σημείωσε και η HSBC η διεύρυνση των spreads είχε δυσχεράνει τα πράγματα για τις μετοχές γενικότερα, ωστόσο, τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας είναι ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να πραγματοποιεί ισχυρό ριμπάουντ, όπως και ο τουρισμός και για αυτόν τον λόγο παραμένει θετική (overweight) για τις ελληνικές μετοχές και διαμηνύει στους επενδυτές ότι το Χ.Α «αξίζει» μία τέτοια σύσταση. Η ανάπτυξη της Ελλάδας έχει δυναμική και οι αποτιμήσεις των μετοχών του Χ,.Α είναι ελκυστικές, ενώ οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο του θετικού αυτού story, όπως τόνισε.
Και η Jefferies δήλωσε αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, τονίζοντας πως το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εν μέσω θετικής αναθεώρησης κερδών, και αν και έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο ακριβό έναντι των ομολόγων, διατηρεί την θετική της στάση. Η Ελλάδα αποζημίωσε την εμπιστοσύνη που είχε ο οίκος στην οικονομική της ανάπτυξη καθώς οι τουριστικές αφίξεις από την αρχή του έτους έφτασαν σε νέα υψηλά, βοηθώντας ώστε να ενισχυθεί το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η κερδοφορία των εταιρειών, τη στιγμή που είναι μία από τις λίγες οικονομίες που έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη μαζέψει πάνω από το 50% των απωλειών από την προηγούμενη κορυφή του. Αν και η δυναμική του Χ.Α. καθώς και των διεθνών αγορών αποδίδεται περισσότερο σε εξάντληση των πωλητών στην παρούσα φάση, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο ευρύτερο επενδυτικό πλαίσιο, ωστόσο πιθανή ανοδική συνέχεια διεθνώς δεν θα αφήσει την ελληνική αγορά αμέτοχη, όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές. Οι 870 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο προσέγγισης για τον Γενικό Δείκτη, ενώ σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον θα μπορούσε να κινηθεί και πάνω από τις 900 μονάδες. Οι αποτιμήσεις πολλών δεικτοβαρών εισηγμένων παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα και γι’ αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Για παράδειγμα, όπως σημείωσε η Eurobank Equities, oι πλέον δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές που δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε σημαντικό discount. Αν και υπεραποδίδουν σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, εξακολουθούν να έχουν μεγάλο discount 25% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ.
Όπως εκτιμά από ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, αν και παραμένουν οι απώλειες του Χ.Α. από την αρχή του έτους, απομένει αρκετός χρόνος για να μηδενιστούν μέχρι το τέλος του δ’ τριμήνου. Ένα εγχείρημα που μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των ελπιδοφόρων δεδομένων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των μεγεθών πολλών εισηγμένων εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύεται από τους διαταρακτικούς παράγοντες του διεθνούς περιβάλλοντος (τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξήσεις επιτοκίων) και τα αβέβαια γεωπολιτικά δεδομένα.
Το Χ.Α έχει όλα τα φόντα να αποδώσει μεσοπρόθεσμα, σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Είναι δεδομένο ότι θα κινείται παράλληλα με τις διεθνείς αγορές με την διαφορά ότι στις ανοδικές φάσεις μπορεί να είναι πιο επιθετικό και στις πτωτικές πιο αμυντικό, ενώ το σημαντικό γεγονός που θα κάνει την διαφορά είναι η επενδυτική βαθμίδα. «Το 2022 θα κλείσει θεαματικά από πλευράς ανάπτυξης ενώ ο μεγάλος φόβος είναι οι εκλογές και η συνέχιση ή όχι της πολιτικής από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί», τονίζει ο αναλυτής. Οι εκτιμήσεις το 2023 είναι για ανάπτυξη λίγο κάτω από το 2% αν και η χρονιά είναι αρκετά δύσκολα προβλέψιμη, με τον πληθωρισμό να αποτελεί μεγάλο αγκάθι, όπως προσθέτει, για το σύνολο της ευρωζώνης και όχι μόνο την Ελλάδα.
Facebook Comments