Δυόμιση χρόνια πριν στηνόμασταν κάθε απόγευμα στις 6 για να ενημερωθούμε για τα τότε ημερήσια διψήφια κρούσματα. Ύστερα γίναν τριψήφια, τετραψήφια, πολυψήφια.

Ήταν τότε που μας είχαν έγκλειστους για να θωρακίσουν το σύστημα υγείας. Κι επειδή δεν το θωράκισαν τράβηξαν μια 7μηνη καραντίνα, προθάλαμο του τρελοκομείου. Θυμάσαι τότε που πρωθυπουργοί, υπουργοί, γραμματείς και φαρισαίοι, σφάζονταν για την προστασία και την υγεία σου; Μιλούσαν για τη σημασία της πρόληψης, της προστασίας, του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Μιλούσαν για το πρόγραμμα « Ελευθερία » μέσω του εμβολιασμού. Και σαν άλλοι δικτάτορες επέβαλλαν πρόστιμα, τιμωρίες, απειλές. Όλα αυτά γνωστά και τα βιώσαμε.

Εν μία νυχτί λοιπόν, όλοι έπαυσαν να μιλούν γι’ αυτά. Καμία αναφορά σε νούμερα, κρούσματα, νοσηλείες ή παρελάσεις ιατρών από τηλεοπτικά σόου. Σα να μην υπήρξε ποτέ. Η μετά covid εποχή; Σειρά έχουν άλλες καταστροφές, πληγές, πόλεμοι, κρίσεις. Μέχρι την αντικατάσταση κι αυτών.

Κι όμως ο covid είναι εδώ. Οι υποπαραλλαγές του,  συνεχίζουν να μολύνουν και να στέλνουν δεκάδες καθημερινά στην απομόνωση. Αλλά τώρα πια δεν τους αφορούν. Αφού πια έπαψαν να απειλούν το μη θωρακισμένο σύστημα υγείας.

Κι ύστερα τι στ’ αλήθεια άλλαξε από εκείνο το μακρινό 2019; Είναι σημείο αναφοράς σε πολλές παρέες. Τα τρία τελευταία χρόνια καλύπτουν συμπιεσμένα, γεγονότα μιας δεκαετίας. Τότε που δεν υπήρχαν μάσκες, με μία δόση ανευθυνότητας κυκλοφορούσες ανενόχλητος κι εμπύρετος παντού. Ο ιός, η αρρώστια γενικότερα δαιμονοποιήθηκε, ο φόβος του θανάτου ισχυροποιήθηκε, η απομόνωση, οι συγκρούσεις, η κατάθλιψη σίγουρα εντάθηκαν.

Και πόσα άλλα; Κανείς δε ξέρει τι διαφορετικό αποτύπωμα θα αφήσει στην ανθρωπότητα η προ με τη μετά covid εποχή.

Κι είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα. Το τρομακτικό είναι το πόσο εμποτισμένες μέσα μας θα είναι αυτές οι αλλαγές, πόσο συνειδητές και πόσο συμβατές με την καθημερινότητα μας.

Facebook Comments