Στο 7,75% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, από 8% που είχε τοποθετηθεί αρχικά, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ καλύπτοντας πάνω από τρεις φορές το (αρχικά) ζητούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ και οδηγώντας έτσι την τράπεζα να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ως joint bookrunners  “έτρεξαν” την έκδοση του νέου τίτλου, ο οποίος είναι τύπου 4,5ΝC3,5, δηλαδή διάρκειας 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου. Η τιμολόγηση αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Νωρίτερα:

Ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης του νέου senior preferred ομολόγου της Alpha Bank, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 8%, ενώ στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley ως joint bookrunners “τρέχουν” την έκδοση του νέου τίτλου, ο οποίος είναι τύπου 4,5ΝC3,5, δηλαδή διάρκεια 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη, και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και B+ από την S&P, ενώ θα εισαχθεί στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Η έκδοση της Alpha γίνεται με την παράλληλα προσφορά της τράπεζας για την επαναγοράς του ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2024 και έχει ημερομηνία ανάκλησης τον Φεβρουάριο του 2023, με κουπόνι 3%. Το ανώτατο επίπεδο αποδοχής θα ανακοινωθεί μετά την τιμολόγηση των νέων τίτλων και αναμένεται να είναι τουλάχιστον ίσο των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν από τη νέα έκδοση, σημειώνει η τράπεζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε εκδόσεις τίτλων υψηλής και μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της κάλυψης των στόχων για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων – MREL.

Η Alpha Bank έχει ήδη καλύψει τον ενδιάμεσο στόχο MREL, ενώ στο εννεάμηνο είχε διαμορφωθεί στο 20,3%. Ο τελικός στόχος για τις αρχές του 2026 είναι στο 26,87%.

Η έκδοση της Alpha Bank είναι η δεύτερη για τη συστημική τράπεζα αυτό το έτος μετά το τριετές senior preferred τον Οκτώβριο (με επιτόκιο 7,25% και κουπόνι 7%), και ακολουθεί τα senior preferred που εξέδωσαν Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς τον προηγούμενο μήνα και, πιο πρόσφατα, το Tier 2 της Eurobank την περασμένη εβδομάδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments